Hírek

2012.11.17. 07:11

Dr. Pálffy Dezső, kompország katonája

Örökül hagyom címmel írt könyvet nemrég a kiváló riporter, R. Székely Julianna. A mű arról a pecöli születésű dr. Pálffy Dezsőről szól, aki tevékeny részese, támogatója a Batthyány-hagyomány vasi ápolásának. Sorsában ott az egész ország.

Kozma Gábor

Az ikervári Batthyány-kastély akár mementó is lehetne. A pazar épület és a hozzá tartozó impozáns kert tékozló gazdagságról árulkodik. Az elegáns főépület falai között egykor kiművelt emberfők vitatták meg az ország sorsát, gondolkodtak a reformok tovább vitelén, a technikai újítások bevezetésén és azon, hogy miként lehetne a sokat szenvedett országot jóidőre felemelni. Eközben illatos füst lengett a pipatóriumban, miközben a fából készült csigalépcső, mint a kislányos romantika megtestesítője, állandó napfényben fürdött. Elképzelni sem lehet, mennyi okos gondolat, érett tettvágy és akarat koncentrálódott e falak között, kisugározva vármegyére, országra.

A történelem nem kiszámítható, a magyarok történelme pedig végképp nem. Bandukolva az őszi, fakult fényű parkban, látva a leromló falakat, az elbarmolt ereszcsatornákat, a megrongált-kitört ablakokat, időrágta párkányokat; a dicső múlt látványos vereségét a közönyös jelen által, csak arra gondolhatunk: marad-e egyáltalán használható szellemi-tárgyi emlék nagyjaink után. Ha marad, akkor a mentők gyülekezetében minden bizonnyal ott lesz Pálffy Dezső. Akinek életúja sorsszerű magyar életút.

"1988 augusztusának elején kánikula volt. Hathónapos terhes voltam a fiammal, nem akartam már riportokat írni, ám Fekete Sándor, főszerkesztőm az Új Tükörnél, nagyon rábeszélt még egy utolsóra. Azt mondta, megkeresett egy téesz-elnök, bizonyos Pálffy Dezső, rendkívül intelligens, ambiciózus ember, akinek éppen most készülnek kitörni a nyakát. - Valami sörgyárat csinált, ezt irigyelték el tőle, mondta. A következő hét elején már Pálffy kocsijában gurultam Szolnok felé" - indítja könyvét a szerző. Pálffy ekkor még a martfűi, első szövetkezeti sörgyár vezetője volt. Óriási pénzt, 5 millió dollárt spórolt a szocialista államnak azzal, hogy helyben nem csupán palackozta, ami addig általános volt az országban, hanem gyártotta a sört. A bevétel gazdaggá tette a települést, sikeressé a gyárigazgatót. Ám gyorsan megjelentek a hiéna-elvtársak: a megyei pártbizottság és a pártközpont emberei, sofőrjeik által. Ez utóbbiak a gyárba nyitott csomagtartóval érkeztek, várva a potya sört. A tolvajlás e formája akkora méreteket öltött, hogy Pálffy rendeletben tiltotta meg az "ajándékozást".

És beindult a henger. Jött a párt ökle, a NEB (Népi Ellenőrzési Bizottság), majd egész sor revizor és végül a rendőrség. Emberünk kegyvesztet lett, a dolgok odáig fajultak, hogy el is ítélték. Így, utólag már az is belemagyarázható a történetbe - 1988-at írunk, rogyadozik a Kádár-rendszer -, hogy valakik felismerték-tudták: a gesztenyét kikaparták, más világ jön, kell nekik az a pénzt hozó gyár. Az utóbbit erősítheti, hogy a korabeli Magyar Hírlap olyan erővel támadta az igazgatót, ami végképp nem volt indokolt. Pálffyra semmit sem tudtak bizonyítani, mégis elítélték. Véletlen, hogy mindez a (spontán) privatizáció kapujában történt? R. Székely erre így nem tér ki, de az eredők egy irányba mutatnak. A rendszerváltás után teljességgel rehabilitálják a martfűi sörgyár volt igazgatóját, aki ekkora már rokkantnyugdíjas, túl egy infraktuson. Kompország katonái, írta volt Simonffy András és ide Pálffy Dezső is besoroltatott.

De ugorjunk az időben, együtt a szerzővel. "Nehéz szívvel vettem búcsút Pálffy Dezsőtől, nem hittem, hogy még találkozunk. Őt börtönnel fenyegették, én a fiamat vártam - nehéz elképzelni két széttartóbb utat. Aztán 2010 nyarán felhívott, a hangja semmit sem változott. Udvariasan meghívott egy sörfesztiválra, közben elmesélte, hogy Martfű városától már tavaly kitüntetést kapott. Egy ember, aki kiverekedte igazát, ha végül bele is rokkant kissé. És ott a kor, amelyben mindez megtörtént" - olvashatjuk.

Dr. Pálffy Dezső, aki nemrég Gróf Batthyány Lajos Emlékérmet vehetett át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, Pecölön született. Tanult, egyre előrébb jutott a mezőgazdaságban. Egyetem után Vépre került, itt ötvenhatban feleségével, Magdival, nem engedte széthordani a javakat. Később ő lett a hazai baromfiipar első főmérnöke. Nevéhez köthető a sárvári Baromfifeldolgozó Vállalat felfutása, felfigyelnek szakértelmére. Mezőhékre kerül, téesz-elnöknek. Rövid idő alatt az ország legjobbjai közé emeli a gazdaságot. Olyannyira, hogy a szovjet látogatások mellett Nikolas Salgo, akkori USA-nagykövet is felkeresi a szövetkezetet. Megkapja a mezőgazdaságban elérhető legnagyobb szakmai kitüntetést, majd rögtön súgnak: "Testvér, ebbe bele fogsz bukni". A rendszer lényegéből adódóan ez majd be is következik, Martfűn.

- Jó döntés volt Martfűn sörgyárat építeni, de az időpon szerencsétlenül alakult. Ha az általam vezetett Mezőhéki Táncsics Mgtsz építette volna fel öt évvel korábban, akkor az, akinek a fejében megszületett a gondolat, szobrot kapott volna - mondta el Pálffy. Aki szoboremelés helyett nyomozókat kapott a nyakába és menekülnie kellett sikerei színhelyéről. Még szerencse, hogy megmaradt kis pesti lakása, amelyet abban az időben veje, Bari Károly Kossuth-díjas költő lakott. A meghurcoltatás idején hősünk bement a szolnoki megyei tanácsra, és visszadta a gazdaságfejlesztéssel járó díjat, oklevelet és pénzt. Mert van még becsület és emlékezet.

Kompország egyes katonái azonban legyűrhetetlenek. Pálffy Dezső immáron elmúlt nyolcvan, de fáradhatatlan, szellemileg friss és továbbra is nagylelkű. Mondhatni: igazi hazafi. Mostanában azt gondolja, hogy a vasi Batthyány Lajos-kultusz erősítésével a nagyon is megtöredezett nemzeti érzést is preparálhatja. Belépett az ikervári Batthyány Lajos Honismereti Körbe, ahol annak vezetőjével, Koszorús Ödönnel együtt felbecsülhetetlenül értékes munkát végez; menti múltunkat. Ebben támogatóra lelt a helyi polgármester, Fehér Ferenc személyében is, aki a Petőfi-múzeumi Batthyány-emléktábla avatáson kitüntette. Miután Martfű tisztelgett előtte, megkapta a Köztársasági Arany Érdemkeresztet is. Ez egy ilyen ország: felemel, lelök, majd kitüntet. A könyv egyik tanulsága, hogy aki mer nagy lenni, az sokat kockáztat. Példa erre Batthyány Lajos. Más korban és léptékkel, de hasonló sors jutott Pálffy Dezsőnek, kompország túlélő katonájának.


Kovács András Nehéz emberek című filmjében csupa olyan történetet dolgoz fel a korabeli, hatvanas-hetvenes évek Magyarországán, amelyek rávilágítanak a rendszer lényegére: a központosított hatalom nem tűri az egyéni akciókat, találmányokat, végsősoron a szabadságot. E filmből értesülhettünk például a Heller-forgóról, vagy a görgős ekéről, amelyek nagy felfedezésnek számítottak volna, ha a nomenklatúra nem tesz be ott, ahol csak lehet. A nehéz emberek többsége aztán disszidált, vagy besorolt valamelyik impexhez, netán visszavonult, ha tehette.

De olyanok is akadtak, akik képtelenek voltak feladni. Nos, e ponton fordul sokak története, közte dr. Pálffy Dezsőé. Tehetsége révén felemelkedett, majd leejtették. Ehhez elég volt valaki rosszindulata valamelyik párthivatalban. Elég volt egy borús nap, cinikus megjegyzés, piti irigység, vagy csak úgy. A hatalom életveszélyessége éppen abban van, hogy az azt birtokló-gyakorló egyének bármikor visszaélhetnek vele (más kérdés, hogy majd milyen következményekkel).

Pálffy Dezső sorsa üzenet lehet a mának is. Üzenet az új, demokratikusan választott eliteknek. Atekintetben, hogy hagyják kibontakozni a tudást, a tehetséget és az alkotókészséget akkor is, ha az éppen (politikailag) nincs ínyükre. Mert elfojthatják ugyan adminisztratíve a nekik nem tetszőket, de 4 év múltán ez sokba kerülhet. És akik utánuk jönnek, azok meg majd tételesen visszacsinálják a dolgokat.

Egyik se jó: se az örökös feszültségkeltés, se az örökös visszacsinálás. Ha akkor békén hagyják Pálffyt és csapatát, akkor most van egy kiváló, hazai sörgyárunk, ami pénzt hoz nekünk. Ma Martfűn egy multi kasszíroz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!