Hírek

2013.01.07. 14:08

Dr. Takács Árpád: Új szakmai kihívások előtt

Szombathely - Negyvenévesen az ország egyik legfiatalabb megyei katasztrófavédelmi igazgatója dr. Takács Árpád, aki a múlt év végén került a vasi igazgatóság élére. A Békés megyéből érkezett tűzoltó ezredest terveiről is kérdeztük.

Nagy Ildikó

Csak hősként érdemes élni,  gondolta kisgyermekként a Békés megyei Újkígyóson a Mondák könyve és az Egri csillagok varázsában cseperedő Takács Árpád, aki az első lépést 14 évesen meg is tette a hőssé válás érdekében: beköltözött a szegedi honvéd kollégiumba. A Kossuth Lajos Katonai Főiskolán út-hídépítő mérnökként végzett, majd a szegedi műszaki dandárnál kezdte, ahol a századparancsnok-helyettesi beosztásig vitte. Utána következett a Békés Megyei Polgári Védelmi Parancsnokság, ahol műszaki főelőadó, majd megyei parancsnokhelyettes lett. Az ezredfordulón már a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője, később igazgatóhelyettese, 2009-től igazgatója volt. 2012 december 1-jétől a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója.

Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a vasi Vas megyei igazgatóság műveletirányítási központjában. Fotó: Szendi Péter

A jogi doktori címmel,  katasztrófa- és tűzvédelmi szervező szakmai végzettséggel is rendelkező ezredes az országban az egyik legfiatalabb megyei katasztrófavédelmi igazgató. Tapasztalatokban viszont bővelkedik, hiszen már az 1997-es lengyelországi árvíznél összekötőként koordinálta a segélyszállítmányokat, az 1999-es törökországi földrengésnél pedig az egyik magyar mentőcsapat szervezését bízták rá. 2000-től szinte az összes tiszai és dunai árvíznél ott volt, a 2010-es borsodi árvíznél az operatív törzs vezetőjeként állt helyt.

A vörösiszap-katasztrófa a Dunántúlra szólította: először Kolontár kitelepítéséért, majd az újjáépítési munkákért felelt. Ez volt az a munka, ahol az akkor még átalakítás előtt álló katasztrófavédelem mai rendszerének minden ágában (tűzvédelem, polgári védelem, iparbiztonság) adódott teendő.

Vas megyébe szívesen jött, úgy érezte, 18 év Békés megyei szolgálat után kellett  a váltás. Azt mondja, szakmai szempontból is másféle kihívást jelent Vas megye, hiszen míg az ország másik felében hosszú lefolyású, előre jelezhető árvizekkel volt dolga, itt a gyorsabb reagálást követelő villámárvizek a jellemzőek. És nemcsak erdőből, településből is több van Vas megyében: míg Békésben 75, itt 216 faluról  és városról kell gondoskodni.

Az aktív egyesületi élet is újdonság dr. Takács Árpád számára:  Békésben 12, itt 90 önkéntes tűzoltó egyesület működik. Kihívásként éli meg új feladatát, és szeretné, ha Vas megye a magyar katasztrófavédelem zászlóshajója lenne.

Dr. Takács Árpád a közeljövő feladatai között említi a járási hivatalvezetőknek a védelmi igazgatással kapcsolatos teendőikre történő felkészítését. Ami pedig a fejlesztéseket illeti, a körmendi tűzoltólaktanya 19 millió forintos belső felújítása után következhet a sárvári laktanya korszerűsítése. Az új igazgató szeretné továbbá, ha a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon kialakíthatnának egy operatív központot. Tervei között szerepel a járási mentőcsoportok megalakítása és az önkéntes tűzoltó egyesületek nemzeti minősítése. Ami pedig a hatósági munkát illeti: a megyében működő veszélyes üzemek, a megye útjain veszélyes anyagot szállító járművek az idén hatékonyabb ellenőrzésekre számíthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!