Hírek

2015.01.02. 17:10

Megváltozik az életünk (2. rész): Drágul az alkohol, a cigaretta, a befektetés, de jól jár, aki házasodik

Ha a tisztelt olvasó absztinens és házasságban gondolkodik, úgy érezheti, ez az ő éve lesz. Ha dohányzik, fuvarozó cége van, vagy éppen befektetési alapokba fektetne, akkor nem ez lesz a kedvenc esztendeje, az egészen biztos. Folytatjuk az idei változások felsorolását.

Budai Dávid

Így változik meg az élete 2015-től (I. rész)

Többe kerül ezentúl, ha a nagyinak ír levelet és az is, ha megmossa a kezét szappannal, ugyanis még több termékre lesz érvényes a környezetvédelmi termékdíj. Ilyen például az irodai papír, a háztartási vegyi áruk, mint a szappan, a mosószer, a szépség- és testápoló készítmények vagy a műanyag bevásárlótáskák. Ez utóbbit például 1900 forintos adó terheli kilogrammonként, akárcsak a művirágokat. Szóval, ha éppen most lett elege a hulló tűlevelekből, és megfogadta, hogy ezentúl csak műfenyőt vesz, át kell gondolnia.

A kormány megsarcolja a dohányzást, az ivást és a tisztálkodást, de kedvezményt ad a húsimádóknak. Most végre kipróbálhatja milyen is az a birkapörkölt. Az 5 százalékos áfa-körbe tartozó élelmiszertermékek köre bővül a szarvasmarha, juh, és kecskehússal (a többi marad 27 százalék).

A cafeteriát is megviseli az újesztendő, mivel a béren kívüli juttatások kedvezményesen adható teljes összege évi 500 ezer forintról 450 ezer forintra csökken. Csak a SZÉP kártya adható kedvezményesen 200 ezer forint felett.

Aki megtakarításait befektetési alapokba szeretné elhelyezni a jövőben, jó ha tudja, hogy vagyonarányos különadót kell fizetnie. Igaz, eközben megszűnik az őt terhelő pénzügyi különadó, de így sem jár jól: az érintettek terhelése együtt körülbelül 900 millió forinttal növekedhet. Persze mindez semmi a bankok veszteségeihez képest, ami 900-1000 milliárd forintos is lehet a devizahitelek kiváltása nyomán. Viszont a devizahitelesek éppen ennyire örülhetnek, a bankok elszámoltatása és a forintosítás után jövőre 900-1000 milliárd forinthoz juthatnak, még akkor is, ha sokan úgy érzik, az árfolyamszámításnál nem volt elég korrekt a kormány.

Ha már a bankoknál tartunk és vásárlásait szereti bankkártyával intézni, jól teszi, ha gyorsan beszerez egy PayPass kártyát, mert évi háromszáz forintot spórolhat. A jövőben ugyanis a bankkártyás fizetések után nem kell tranzakciós illetéket fizetni, helyette a bankkártyás fizetési műveletek utáni egyszeri díjat vezetnek be. A díj mértéke érintésmentes fizetési funkció használata esetén évi 500 forint, e nélkül évi 800 forint.

Az idén egyszeri, rendkívüli egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük a dohányipari vállalatoknak, az árbevétel arányában. A cégek között vannak, akik nagyon rosszul járnak, de vannak, akik minimális adófizetési kötelezettséggel megússzák a történetet. A trafiktörvény átalakítja a dohány-kiskereskedelem ellátást azzal, hogy közbeiktat egy új szereplőt: a központi dohányellátót. Az még nem dőlt el, hogy ezt a szerepet melyik cég fogja betölteni, lehetséges az is, hogy az állam saját vállalkozáson keresztül fogja ellátni ezt a feladatot. Bárki lesz is a nyertes, milliárdos üzletbe csöppen. Persze a dohányosok sem ússzák meg olcsón, hiszen az új trafiktörvény egyben jövedéki adóemelést is tartalmaz a dohánytermékek esetében. Elemzők szerint ez az újratöltött trafiktörvény a cigarettacsempészet fellendülésével járhat.

A káros szenvedélyek sarcolása azonban nem merül itt ki. A magánfőzésű pálinka határa 200 literről 50 literre csökken, és a magánfőzött párlat után 1000 forintot kell fizetni. Megszűnik a bérfőzetés adómentessége az első 50 literre, a jövedéki adó mértéke pedig tiszta szeszre számítva 167 ezer forint hektoliterenként. Vagyis most már nem csak az ízlésünk határozza meg, hogy hány fokosra főzzük jövőre a pálinkánkat.

Itt azonban még nincs vége, a népegészségügyi termékadó alá eső termékek köre az alkoholtermékekkel bővül, igaz, ezt a pálinkák és a keserűlikőrök megússzák, viszont a többi likőrre és töményre kiterjeszti a népegészségügyi termékadót a kormány. Így például egy 46 százalék alkoholtartalmú ital literjét 900 forint adó terheli jövő évtől.

Akik most törik a fejüket házasságon, ne habozzanak, két éven keresztül havi ötezer forintos szja-kedvezményre lesznek jogosultak, és ehhez elég, ha csak az egyik fél házasodik először. A kétgyerekes családok adókedvezményét azonban csak 2016-tól növelik, pedig korábban még arról volt szó, hogy már 2015-ben. A terv ráadásul az, hogy 2019-ig több lépcsőben duplázzák meg a mai tízezer forintról húszezerre a havonta gyermekenként leírható összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!