Hírek

2015.07.01. 16:12

Dráma: Nem Tánczos a körmendi gyerekgyilkos

Több mint tizenhét év telt el a körmendi H. Zsófika megölése óta, de az eset máig foglalkoztatja az embereket. Egy nyomozónő drámát írt róla - írja a borsonline.hu.

Ártatlanul – ez a címe annak a drámának, amelyet egy soproni hölgy juttatott el a borsonline szerkesztőségébe, és a körmendi gyermekgyilkosság történetét dolgozza fel eddig nem ismert nézőpontokból. A szerző azt kérte, hogy egyszerűen csak Nikóként emlegessék.

A lap szerint Nikó egykor a fővárosban, egy kerületi kapitányságon dolgozott nyomozóként, később a hobbija lett a legfelkavaróbb gyilkossági ügyek tanulmányozása. A hölgy felvette a kapcsolatot a Tánczos családdal, és miután megismerte a történet részleteit, megírta a drámáját. A levont következtetések alapján a dráma főszereplője, a gyilkosságért elítélt Géza ártatlan, az áldozatot, Marikát egy pedofil férfi öli meg, aki kapcsolatait felhasználva ússza meg tettét. – A körmendieket máig megosztja ez az ügy, a városban sokan gondolják úgy, hogy ez a verzió korántsem áll távol a valóságtól – mondta a szerző a lapnak.

A Bors megszólaltatta Tánczos Gábort is, aki olvasta a drámát és úgy tartja: a következtetések nagyrészt megállják a helyüket.

– Engem ártatlanul ítéltek el – kommentált Tánczos. – Én a vallásban találtam meg a nyugalmamat. A hamis bírókról például Lukács evangéliuma jut az eszembe. A 18. fejezet a hamis bírókról szól, ajánlom mindenkinek – tette hozzá.

Édesanyja azt mondja: a rendőrség vizsgálta az ügyben a szexuális indíttatást, és tulajdonképpen sosem tudták kizárni azt. Így Gyöngyike szerint a drámában foglalt cselekmény nagyon is valós alapokon nyugszik. Bár Tánczos majd' két évtizede hangoztatja ártatlanságát, állításait sosem tudta bizonyítani.

A Bors színházakat is megkeresett, hogy milyen feltételekkel vállalnák-e a darab bemutatását.

Visszavonta vallomását

A 11 éves körmendi kislányt, H. Zsófit 1998. április 1-jén ölték meg szülei lakásában. A gyermek torkát átvágták, holttestére az édesapja talált rá. Öt nappal később a bűncselekménnyel kapcsolatban szóbeli beismerő vallomást tett Tánczos Gábor.

A férfi később visszavonta nyilatkozatát azzal az indokkal, hogy erőszakkal kényszerítették vallomástételre. Tánczost 2002-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen 13 évi szabadságvesztésre ítélte, a férfit 2008-ban feltételesen szabadlábra helyezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!