Hírek

2014.12.10. 18:11

Drogteszt: 30 évet is várhatnánk az eredményre, ha bevezetnénk

Szombathely - Az alkohol nagyobb probléma a drognál, ráadásul a drogteszt terv végrehajtása komoly technikai akadályokba ütközik, véli Zacher Gábor neves toxikológus, akit a drogteszt tervezet kapcsán kérdeztünk. A javaslatról szombathelyi politikusok is elmondták véleményüket.

Budai Dávid

Mint ismeretes, Kocsis Máté Józsefváros fideszes polgármestere javasolta, hogy érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogellenőrzést az iskolásoknak, a politikusoknak és az újságíróknak. A Fidesz szerdai álláspontja szerint támogatja az elképzelést.

A javaslat alaposan felkorbácsolta a kedélyeket a kormánypárt körül, és nem csak ellenzéki oldalról. Szerdán, Rogán Antal már úgy puhította a javaslatot, hogy a gyermekek esetében szülői beleegyezés lenne szükséges. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, várhatóan január végére készül el a törvénytervezet, és az előterjesztés nem ütközik majd az alkotmányba. A parlamenti vita, a társadalmi konzultáció után, február végén, március elején kezdődhet.

Technikai kérdés: 750 ezren érintettek

Ezek alapján úgy látszik a kormánypárt ötlete mégsem blöff, nem fognak kihátrálni a javaslat mögül. Zacher Gábor szerdán, Jánosházán tartott előadást iskolás gyerekeknek Drog helyzet van címmel. A hallgatóság zöme olyanokból állt, akik elképzelhető, hogy jövőre már egy felnőtt jelenlétében pisilnek egy olyan helyiségben, ahol kék víz folyik a csapból. Mivel újságíróként mi is találva éreztük magunkat, megkérdeztük a toxikológust, hogy miért tartja a drogtesztet rossz ötletnek, és miért kerülne mindez százmilliárd forintba?

- Ez egy technikai kérdés, amit meg lehet valósítani, a kérdés csak az, hogy mennyiből és hogy mi értelme lenne. Ez a teszt körülbelül 750 ezer embert érint, így kell 750 ezer tégely, mindegyikre 750 ezer vignetta, megfelelő mintavételi helyiség, hogy a nagymamától hozott vizelettel ne lehessen csalni, és ahol kék színű víz folyik a csapból, hogy ne lehessen a mintát hígítani. A vizsgálat mintánként 60 ezer forintba kerülne és ma csupán három olyan műszer van, amely el tudja látni ezt a feladatot – mondja Zacher Gábor.

Másra is költhetné az állam

A jelenleg rendelkezésre álló műszerekkel az általam leadott minta eredményét – utalt Zacher doktor újságírói érintettségemre – becslése szerint nyugdíjas korom körül kapnám meg. – Mindezeken túl még mindig kérdés, hogy mi ennek az egésznek a haszna, mivel nem valószínű, hogy ezzel megóvjuk a fiatalokat a kábítószer használatától. Ebből a 100 milliárd forintból meglehetne oldani a teljes lakosság, vastagbél- és tüdőszűrését, valamint a nők méhnyakrák szűrését is, amiben évente négy-ötszázan halnak meg évente. Ezeknek a vizsgálatoknak, sokkal komolyabb népegészségügyi haszna lenne.

Vannak orcseppfüggők is

Zacher Gábor röviden végigfutott a hazai függőségeken: aki szereti a számokat örülhet, mi megdöbbentünk. Magyarországon 800 ezer alkoholista van, 150 ezer szerencsejáték-függő, 100 ezer hashajtófüggő, 60 ezer nyugtatófüggő, 25 ezer orrcseppfüggő, és 20 ezer kábítószerfüggő. A számokkal mit sem törődve mi mégis a drogról beszélünk a legtöbbet, holott az alkohol miatt 30 ezren halnak meg évente. Zacher szerint az alkohol nagyobb probléma, viszont annak társadalmi elfogadottsága nagyobb, mivel az alkohollal együtt szocializálódtunk. A toxikológus hozzátette: jó lenne egy szenvedélyügyi államtitkárság.

Zacher Gábor. Fotó: Budai Dávid

Jobbik: furcsa javaslat

Szerintünk is, Zacher doktor alkalmas is lenne a posztra, és ha már az államtitkárság szóba került, kíváncsiak voltunk, a szombathelyi politikusok hogyan látják a kérdést.

Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi elnöke szerint gyakorlatilag kivitelezhetetlen egy ilyen ötlet, ráadásul elképesztően sok pénzbe kerülne, nem beszélve arról, hogy bűnözőként kezelnének több százezer gyermeket. A Jobbik szerint a Fidesznek inkább a parlamenti alkoholizálás tiltásával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy középiskolásokat vetnek alá megalázó drogteszteknek. A Jobbik álláspontja szerint a Kocsis-féle javaslat ebben a formában elfogadhatatlan, és inkább prevencióra kellene költeni a pénzt, vagy az egyik legnagyobb gondot jelentő dizájner drogok kutatására. A politikus hozzá tette, azért is furcsa javaslat, hiszen éppen a Fidesz keveredett drogbotrányba Szombathelyen.

MSZP: gumicsontnak tartják

Ipkovich György, MSZP-s képviselő szerint is, Szombathelyen egyenesen a vicc kategóriájába tartozik a javaslat, az elmúlt időszak eseményeinek tükrében. Úgy véli ez egy klasszikus gumicsont, amin rágódni lehet, hogy eltereljék a figyelmet a korrupciós ügyekről. Ettől függetlenül a Fidesz, ha akarja, keresztül tudja vinni a tervezetet. A képviselő a drogfogyasztást komoly problémának tartja, de úgy véli, a megoldást inkább a szakemberekre kellene bízni.

Elküldtük kérdéseinket a szombathelyi Fidesznek is a témában, ám még nem kaptunk választ.

LMP: inkább megelőzésre

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi szervezetének elnöke mindenben egyetért a toxikológussal, véleménye szerint ezt a pénzt inkább a megelőzésre kellene fordítani. Rogán Antal hétfői kijelentésével, miszerint a drogszűrés ellenzői a drogot támogatják, kifejtette: „Ha ez igaz lenne, akkor már több, az elmúlt napokban megszólaló Fideszes és KDNP-s országgyűlési képviselő is a drogfogyasztás támogatása mellett van."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!