Hírek

2014.02.18. 07:18

Egy élet munkája semmisült meg Bejcgyertyánoson

Bejcgyertyános – Kedden reggel két gázpalack fölrobbant egy bejgyertyánosi családi házban. Az idős házaspár jól van, a ház nagyobb része lakhatatlanná vált.

Ölbei Lívia

„A munkahelyemre mentem reggel, amikor azzal hívtak telefonon a katasztrófavédelemtől, hogy Gyertyánban mi ég”, mondja Németh Imre, a település polgármestere, aki a telefonhívás nyomán természetesen azonnal a helyszínre, a József Attila utca 31-be sietett. A robbanás és a detonáció után keletkező tűz szerencsére emberéletet nem követelt: a házban élő idős házaspár kisebb égési sérüléseket szenvedett, ezeket a helyszínre érkező mentők ellátták. Az épületnek azonban mintegy hatvan százaléka – a hátsó traktus – kiégett, lakhatatlanná vált. A két gázpalack a padlásföljáró szomszédságában robbant föl, két ablak közelében, úgyhogy a fölfelé elszabaduló nyomás kiszakította, kiröpítette az ablakokat, de a robbanás nyomán statikailag valószínűleg nem rongálódott meg az épület.

Kedden reggel riasztották a tűzoltókat: a József Attila utcai családi ház nagy százalékban kiégett (Fotó: Ohr Tbor)

A robbanás hírére nemcsak a polgármester, hanem a jegyző is azonnal a helyszínre érkezett, fölajánlani az önkormányzat segítségét. Szükséglakásra, esetleg a művelődési ház átmeneti megnyitására nem volt szükség, a házaspárnak három gyermeke van, a szülők átmenetileg egyik gyermekükhöz költöztek, Rábapatyra. Németh Imre azt mondja, a helyreállítási munkák során akár önkéntesekkel állnak a bajba jutott házaspár rendelkezésére, segítenek újra lakhatóvá tenni a kiégett épületrészt. De a legnagyobb feladat – fűzi hozzá a polgármester – minden bizonnyal az események lelki földolgozása lesz az idős házaspár számára. Hiszen egy élet munkája van benne abban a családi házban, amely most – bár szerencsére nem teljes egészében – tönkrement, megsemmisült.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos közleménye szerint kedden reggel pontosan 6 óra 58 perckor – műszakváltás idején – érkezett bejelentés a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányítási ügyeletére, miszerint „Bejcgyertyános-Újhegyen egy családi ház teljes terjedelmében ég. Az előzetes információk szerint a tüzet gázpalackrobbanás okozta. A Sárvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság három szerrel érkezett a helyszínre, az épület áramtalanítását követően megkezdték a tűz oltását. Az épületben két személy tartózkodott, akiknek sikerült a házból kijutniuk, Kisebb égési sérüléseket szenvedtek, a helyszínre érkező mentők azonnal ellátták őket. A tüzet a tűzoltók eloltották, a tűzeseti helyszíni szemle lefolytatását megkezdték.”

A tüzet a tűzoltók eloltották, tűzeseti helyszíni szemle lefolytatását megkezdték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!