Hírek

2012.06.27. 08:42

Egész héten szól a dzsessz

Szombathely - A héten doboktól, szaxofonoktól hangos a zeneiskola környéke, az intézmény termeiben folyik az oktatás, de a lelkes zenészek sokszor nem tudnak megmaradni a falak között: láttam már szaxofonozó fiúkat a képtár lépcsőin is.

Peltzer Géza

A zeneiskola portása nem unatkozik mostanában: tíz másodpercenként nyílik az ajtó jönnek ki-be a zenészek, tanárok. Nagy a mozgás, különösen, hogy az épületen belül idén már nem lehet dohányozni, ezért kint a szabadban füstölnek a tanárok, diákok. Az első szinten rendezkedtek be a dobosok.

A szombathelyi születésű Nesztor Iván az idén tízéves improvizációs tábor elődjének is oktatója volt a nyolcvanas években. Néhány évig a helyi KISZ-szervezet segítségével sikerült akkor is megszervezni egy dzsessz-tábort.

- A kor azóta sokat változott, megjelentek a CD-k, DVD-k, olyan oktatóanyagok érhetők ma el, amelyek akkor még elképzelhetetlenek voltak. A tehetséges és kevésbé tehetséges növendékek aránya tapasztalatom szerint nemigen változik, de az, hogy a technika sokat fejlődött, hatalmasat emelt a színvonalon. Ez különösen izgalmas a dob esetében, hiszen a tanítvány nemcsak hallhatja, hanem láthatja is a legjobbakat a felvételen,  és egy dobfelszerelés is elérhetőbb áron kapható most. Minden  felgyorsult, húsz éve azon a szinten voltak a végzősök, ahol most a felvételizők.

Hruda Csaba Érdről jött Szombathelyre, idén harmadszor vesz részt az improvizációs tábor munkájában.

- Közgazdász vagyok, hobbizenészként játszom több formációban. Jó itt a hangulat, ez az egy hét majdnem annyit ad, mint ha egy évet járnék tanárhoz.

Márkus Tibor szombathelyi születésű zongorista, pedagógus ötlete volt a tábor.

- Tizenegy évvel ezelőtt Tímár Péter meghívott a Lamantin Fesztiválra zenekarommal. Nagy megtiszteltetés volt ez számomra, de az jutott eszembe, hogy valamit még szeretnék adni a városomnak. Akkor pattant ki a fejemből az improvizációs tábor ötlete, amit Péter támogatott, a következő évben már meg is indult az oktatás. A hallgatókat idén megkérdeztem, ki hányszor volt itt. Ketten is vannak közöttük, akik már hatodik alkalommal jöttek el a dzsessztábor miatt Szombathelyre. Szerintem ez nagy sikert jelent. A másik fontos szám: a tábor létszáma nem  csökkent tíz év alatt. Én ebben az épületben kezdtem el zongorázni hatéves koromban, Mihalcsics Lászlónénál,  Bébi néninél. Én már régen a fővárosban élek, de mindig nagy öröm visszajönni Szombathelyre, és különösen jó érzés ennek az épületnek a falai között lenni.

 

Az improvizációs tábor tanári gárdája: Márkus Tibor művészeti vezető, zongora, hallásfejlesztés, jazztörténet, Spányi Emil zongora, jazzelmélet, Friedrich Károly harsona, trombita, Tóth Viktor szaxofon, klarinét, fuvola, Elek István szaxofon, Lakatos Ágnes ének, vokál, Winand Gábor ének, Gyárfás István gitár, gyakorlat, Mohai Tamás gitár, Csuhaj Barna Tibor basszusgitár, nagybőgő, Nesztor Iván dob, Jeszenszky György dob, ütőhangszerek. Idén összesen 120 növendék iratkozott be a táborba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!