Hírek

2016.12.14. 21:00

Éghajlatváltozás Vasban

Szombathely - Megalakult a Vas Megyei Éghajlatváltozási Platform, megkezdődhet a vasi klímastratégia kidolgozása.

Vas Népe

A Vas Megyei Klímastratégia kidolgozását megalapozó konferenciát rendeztek a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában Vas megye klímastratégiájának kidolgozása és szemléletformálás" címmel a vasi önkormányzat által elindított projekt keretében. A Vas Me-gyei Éghajlatváltozási Platform leendő tagszervezeteinek képviselői még a konferencia előtt aláírták a részvételre vonatkozó szándéknyilatkozatot.

Dr. Hardi Tamás (MTA), Fári Ádám (Klímabarát Települések Szövetsége), Kránitz Tiborné (Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány), dr. Kondora Bálint (Vas Megyei Közgyűlés), dr. Béres Csilla (NYME), Őri Aliz (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága), Gaál Róbert (Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság), Kovács Vince (Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara) Fotó: Vas Megyei Önkormányzat

A Vas Megyei Éghajlatváltozási Platform tagszervezetei: a Vas Megyei Önkormányzat, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja, a Magyar Tudományos Akadémia KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Központ Közhasznú Alapítvány és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte: a szakmai szervezeteken, szakértőkön túl erdészek, óvónők, civilek is részt vettek a tanácskozáson. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta: hétköznapjainkat is meghatározza a klímaváltozás, ezért a projekt keretében nagyon fontosnak tartják - a szakmai szervezetekkel való együttműködésen túl - a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatását és a különböző akciókba való bevonását is.

A platform tagszervezeteinek alapvető célja a Vas megyei klímastratégia kidolgozásának elősegítése, a klímaváltozással kapcsolatos hírek, fejlesztési lehetőségek eljuttatása a helyi szereplőkhöz, online szaktanácsadás, valamint az elkészült stratégia megvalósulásának nyomon követése.

A konferencia résztvevői és előadói is egyetértettek abban: jelentőségteljes pont a klímastratégia kidolgozása, hiszen mind a hivatali szerveknek, mind a szakmai szervezeteknek és a lakosságnak is együttesen kell tennie azért, hogy a változó éghajlati nehézségekkel megfelelően tudjanak szembenézni Vas megyében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!