Hírek

2009.04.01. 02:27

Égig érő szörnyeteg

Heiligenkreuz - Pénteken (mint arról már beszámoltunk) a Greenpeace a rábakeresztúri ipari parkban tartott látványos akciójával folytatta a hulladékégető elleni kampányát. További részletek.

Szenkovits Péter

Az Ausztriából és Magyarországról érkezett negyven aktivista elkészítette a tervezett hulladékégető kéményének 96 méteres, életnagyságú modelljét, melyet héliummal töltött luftballonok segítségével emeltek a levegőbe. A szimbolikus kémény már messziről üzente: Hulladék-turizmus: stop! A Greenpeace ezzel az akciójával (is) fel kívánta hívni a figyelmet, hogy a határra tervezett égetőmű mennyire nem illeszkedik a tájba; valamint kifejezte azt az aggodalmát, hogy nemcsak az égető, hanem a nagy távolságokról történő hulladékszállítás környezeti terhelése is sújthatja a helyi közösséget.

Az eseményt helyi civil szervezetek, többek között az osztrák Bigas és a szentgotthárdi Pronas is támogatta. Továbbá seregnyien vettek részt - hatalmas médiaérdeklődés közepette -, akik jelenlétükkel kívántak kiállni az égető építése ellen.

A német kormány rendelésére a közelmúltban elkészült tanulmány kimutatta, hogy a nagy kapacitású hulladékégető művek jelentősen csökkenthetik a szelektív hulladékgyűjtésen alapuló hasznosítást, és a hulladékcsökkentési törekvések ellen hatnak. Emellett minél nagyobb egy égetőmű tervezett kapacitása, általában annál távolabbi településekről, hosszabb útvonalon kell szállítani a szemetet, ami szintén további környezeti problémákat vet fel , hangsúlyozta Tömöri Balázs, a Greenpeace magyar kampányfelelőse.

Eddig az osztrák kormánynak nem kellett állást foglalnia az ügyben, hiszen elbújhatott az engedélyező Burgenland tartomány mögött. Az engedély ellen azonban 346-an, magánszemélyek és civilek, köztük a Greenpeace, a Pronas és az Őrségi Nemzeti Park fellebbeztek. Így az ügy nemzeti szintre került, és meg kell nyilatkoznia Ausztria felelős döntéshozóinak is , emelte ki Dóci Gabriella, a Greenpeace sajtószóvivője. Immár nem csaphatják ránk az ajtót, különösen nem úgy, hogy a közelmúltban a szomszéd tartományban 450 ezer tonna kapacitású égetőre kiadott engedély valójában szükségtelenné teszi a Heiligenkreuzba tervezett égetőt.

Hivatalos párbeszéd is zajlik Ausztria és Magyarország között a szemétégető kapcsán. Az osztrák kormány azonban mostanáig kibújt az ügy aktív befolyásolása alól. A Greenpeace környezetvédő szervezet mindezek ellenére bízik abban, hogy a jelenlegi bizonytalan belpolitikai helyzet ellenére sem gyengül az égető ügyében mostanáig erősen elutasító magyar politikai álláspont. Rendezvényünkkel mindenki számára világossá kívánjuk tenni, hogy miért kampányolunk a hulladékégető megépítése ellen. Ökológiai szempontból elfogadhatatlan, hogy Ausztria a hulladékturizmus célpontja legyen , szögezte le Herwig Schuster, a Greenpeace osztrák szóvivője. Nyilatkozniuk kell a felelős osztrák döntéshozóknak is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!