Hírek

2015.08.20. 08:23

Egy éjszaka a huszárokkal - Majdnem ezren vettek részt a Nádasdy Ferenc Múzeum lidércfényes programján

Sárvár – Négy óra alatt 872 új barátra tettek szert a huszárok: ennyien fordultak meg szerda este a Nádasdy Ferenc Múzeum népszerű programján, a Lidércfényen.

Nagy Ildikó

Jó volt belépni a Nádasdy-várba szerda este. A kapu alatt kígyózott a sor, a falnál gyönyörű szőtteseket, csipkéket kínált egy asszony, fenn a díszteremben már gyülekeztek a látogatók.

– Hölgyeim és uraim! Nincs itt semmi látnivaló, menjenek haza! – visszhangozták a sokat látott és hallott ódon falak. Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató hangosbeszélővel a kezében viccelődött, érthető, hiszen nehéz este előtt állt: nyolc órától éjfélig több turnusban tartott tárlatvezetést.

A Nádasdy Ferenc Múzeum tizedik alkalommal megrendezett népszerű esti programja, a Lidércfény nem is kapcsolódhatott volna máshoz, mint a teljesen megújult, nemrég megnyitott, Mi vagyunk a huszárok című állandó kiállításhoz.

A Lidércfény látogatói mindig szerencsések, hiszen kapnak valami pluszt. Most például a kiállítás gerincét képező Nádasdy huszárezred emlékanyagának Sárvárra kerülésének történetét is hallhatták, de a tárlatról mindent tudó igazgató olyan kuriózumokra is felhívta a figyelmet, amit magunktól talán soha nem vennénk észre: például, hogy egy bizonyos Boér Sándor ezredesi kinevezését magyarul írta alá Ferenc József. Vagy hogy az egyik festményen látható Ferdinánd bolgár király (aki a szombathelyi 11-es huszárezred tulajdonosa volt) azért húzza össze magát annyira a lovon, mert néhány mérettel kisebb egyenruhát kapott a látogatásakor. De a fegyvertár szablyáihoz, a huszáregyenruhákat bemutató rész csákóihoz, a tiszti étkezde evőeszközeihez, a kincstár serleigeihez is járt egy-egy történet.

A Lidércfényhez tánc is kapcsolódott: a díszteremben Lőrincz Katalin táncművész és a nagybőgőn játszó Lőrinszky Attila után a sárvári Stop and Go Táncegyesület, majd az ugyancsak helyi Senior Néptáncegyesület produkcióját élvezhették a látogatók, akik közül sokan a hirtelen feltámadt szél ellenére is kimerészkedtek a vár bástyájának tetejére, ahonnan a gyönyörű belváros esti fényeiben gyönyörködhettek.

De volt más is: a reneszánsz fordulóban T. Takács Tibor festőművész bárkiből huszárt varázsolt, a csákós-bajszos portréért érdemes volt kivárni a sort. A toronyban a gyerekek huszárokat hajtogathattak papírból, az 1965-ös árvizet idéző időszaki kiállításnak helyet adó folyosón pedig Tuskán József boszorkánykonyhájába pillanthattak be a látogatók. A múzeum restaurátora a családi ezüst tisztításához adott tippeket. Mint megtudhattuk, még mindig az alufóliával kibélelt üvegtálba öntött, 2-3 evőkanál szódabikarbónával és egy teáskanál sóval elkevert forró víz a legjobb megoldás. Márpedig ha valakinek, akkor Tuskán Józsefnek elhihetjük, hogy tudja a tuti módszert, hiszen az elmúlt egy esztendőben napi nyolc órában tisztította a huszárkiállítás ezüst tárgyait – összesen 724 darabot.

A huszáros múzeumi estéről a Nádasdy Ferenc Bandérium tagjai sem hiányozhattak – a gyerekek nem csak megcsodálhatták öltözetüket és fegyvereiket, de a szablyával történő vívás alapelemeit is megtanulhatták.

A Kék Szalon is tartogatott meglepetést: ott állították ki ugyanis azt a barokk festményt, amelynek tulajdonosa, Bárdos Péter úgy döntött, hogy a felújítás idejére a Szépművészeti Múzeumból Sárvárra hozza Paolo Pagani Madonna a gyermek Jézussal, keresztelő Szent Jánossal és Szent Erzsébettel című alkotását. A festményt a hivatalos premier előtt láthatta a Lidércfény közönsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!