Hírek

2015.06.09. 16:40

Vas megyei fagyi nap - Egy gombóc fagyi száz forint

Száz forintért ehet fagyit csütörtökön a megyében. Ezúttal Vas megyei cukrászdák kézműves fagyijait kóstolhatja meg.

Budai Dávid

Kukorrelly Bálint és Nagy Barbara a Claudia cukrászdában osztoznak egy fagyikelyhen. Itt is olcsóbb lesz a hűsítő finomság csütörtökön (Fotó: Szendi Péter)

Idén ugyan volt már országos fagyi nap május nyolcadikán, azonban Vas megyében csütörtökön ismét megindulhat a roham a gombócokért, amelyek ezúttal száz forintba fognak kerülni. Mészáros Gábor cukrásztól megtudtuk, abban különbözik a mostani fagyi akció a korábbitól, hogy míg addig abban, mindenki részt vehetett, aki fagylaltot készített, addig most csak a kézműves fagylaltot gyártó cukrászdákban lesz kerek a gombóc ára. Mint megtudtuk, szeretnék népszerűsíteni a cukrászdákban cukrászok által készített minőségi fagylaltokat, mivel ma már bárki tud fagyit készíteni porból és vízből, nem kell hozzá képesítés sem, ezért az emberek már elfelejtették a valódi eper ízét, a karamellával pedig csak ritkán találkozhatnak.

Mészáros Gábor azt mondja, az emberek már elfelejtették a valódi eper ízét, a karamellával pedig csak ritkán találkozhatnak (Fotó: Unger Tamás)

Mészáros Gábor elmondta, korábban kizárólag főzött fagyit lehetett kapni, igaz csak öt-hat félét, viszont mindig volt például karamella. Manapság már igaz, hogy általában húsz féle fagyi közül is választhatunk, azonban porból karamellát nagyon bonyolult elővarázsolni. A cukrászdák azonban a mai napig a békebeli módszerrel cukorpirítással és tejjel készítik a karamellát, ami emiatt mára kuriózumnak számít.

Egy ilyen akció nem csupán a fagyi kedvelő közönséget mozgatja meg, hanem a cukrászdákat is. A tapasztalatok szerint ugyanis ilyenkor akár a duplájára nőhet a fagyi eladás, ezért már nyitás előtt órákkal fel kell készülni a megnövekedett fagyi fogyásra. Eperfagyival, vagy karamellával a szánkban nehéz ugyan elhinni, de Európában Magyarország sereghajtónak számít fagyifogyasztásban. Igaz, hogy évről évre népszerűbb a fagyi hazánkban és így a megyében is, mégis évente mindössze három-négy liter fagyit nyalunk el évente, ami akkor tűnik csak igazán kevésnek, ha tudjuk, hogy a Finnek 12 liter alatt meg sem állnak, még az olaszok is kevesebbet esznek meg a maguk tíz literjével. Mészáros Gábor szerint éppen ezért ráfér a fagyira a népszerűsítés.

A vasi fagyi nap dátumválasztása sem véletlen, mivel az iskolákban a hétvégén lesznek az évzárók, remek alkalom kínálkozik, hogy a gyerekek már fagyizzanak a vakációra, de még ne egyék le a matrózblúzt, meg az öltönyt. Ráadásul a nyár is elkezdődött már, de a nyaralásdömping, majd csak a jövő héten indul. Így ez egy olyan időpont, amikor reményeik szerint mindenki szeretne fagyizni és még sokan tartózkodnak a megyében is.

Aki lendíteni szeretne a szégyenletes fagyi fogyasztás statisztikáin és már a százas is a zsebben lapul, annak azt is eláruljuk, hogy mik a fagyi trendek manapság. A friss gyümölcsből készült fagylaltokat még mindig nem lehet letaszítani a trónról, de az utóbbi években egyre erősebben szorongatják ezeket azok a fagylaltok, amelyek megvannak bolondítva valami plusszal: piskótával, krémmel, gyümölccsel, csoki krémmel és ki tudja még mi mindennel. Amit viszont biztosan lehet tudni már most, az az, hogy jövőre is lesz Vas megyei fagyi nap.

 

ITT KAPHAT FAGYIT SZÁZ FORINTÉRT

Szombathely: Claudia Cukrászda, Mészáros Cukrászda, Prima Cukrászda, Rózsa Cukrászat

Bozsok: Kerekes Üzletház

Körmend: Bázel Cukrászda, Eszkimó Cukrászda, Mini Cukrászda

Kőszeg: Várkör Cukrászda

Sárvár: Király Kávéház

Ják: Bázel Kávéház

Celldömölk: Krajcsovics Cukrászda, Rózsavölgyi Cukrászda

Répcelak: Király Kávéház

Ikervár: Virág Cukrászda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!