Hírek

2014.08.05. 14:26

Egy kommentelő leírta, hogy kell kutyát mérgezni - a rendőrséghez fordultunk

Tanakajd - Nemrégiben számoltunk be arról, hogy valószínűleg fagyállóval mérgeztek meg egy kutyát Tanakajdon. Cikkünkre egy érdekes reakció is érkezett. A rendőrséghez fordultunk.

Farkas Eszter

Valószínűleg fagyállóval mérgezték meg az egyik tanakajdi család keverék kutyusát - erről számoltunk be a vaol.hu-n. A cikk több megosztást is kapott és hozzászólások is érkeztek a facebookon keresztül. Az egyik komment felkeltette az érdeklődésünket. Egy Gyula nevű olvasónk azt írta:" ...vannak emberek, akik szándékosan tesznek ilyent! Mint pl. én is! Sajnálom az ebet, de a gazdáját nem tudom megmérgezni pedig azt kellene. "

A hozzászólás pedig így folytatódik: "enni nincs nekik, de hétvégenként a tálca sörre van lóvé. Férje lelépett, kamionozik, a ribanc meg 5 kutyát tart, de abból 3 pics..nyaló macskaméret amik idegbetegek, és minden zajra ugattak. Nem érdekel ki mire költi a pénzét, az sem, hogy ki mit tesz magával. Alkeszoknak még töltök is, nem kell annyi embernek megérni a nyugdíjat...de ha másokat..engem zavar akkor teszek ellene, ha már a jog nem tud. Mostanra átestünk a ló túloldalára, és minden antiszociális és elmebeteg akik az állatokat saját terápiájuk részeként tartják és kínozzák mártír lesz, ha valaki az állataihoz nyúl. Az hogy az állatok idegbetegek, szófogadatlanok, elhízottak (mozgáshiányos panelkutya) az a jogot nem érdekli. Lényeg, hogy a tartó fizeti amit kell, aztán akár dughatja is a kutyáit, vagy a kutyával magát...gazdaként belefér. Mondom ezt úgy, hogy felmentettek egy kutyatartót a szexuális zaklatás vádja alól, mert "Nem bizonyított, hogy az állatnak szenvedést okozott". A másik a kutyaszar mennyisége. Aki nem hiszi, annak 24 óra alatt készítek képet 200 kutyaszarról közterületen. Itt kellene első körben elrettentő módon bírságolni, aztán elválna a sz@r a víztől és CSAK olyan tartana kutyát aki törődik is vele nem csak ríni tud utánna."

A szöveg pedig - a hozzászóló szerint - egy tuti recepttel folytatódik, amely azt taglalja, hogyan készítsen valaki halálos mérget egy állatnak. Ezt érthető módon nem szeretnénk közzétenni. A szövegen nem változtattunk egy betűt és vesszőt sem, csupán az utolsó mondatot nem közöljük.

A hozzászóló egyébként megjegyezte egy későbbi kommentben, hogy ő maga is kutyatartó.

A hozzászólás kapcsán megkerestük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is.  A hozzászólást elküldtük, ismertetve az előzményeket. Kazmar Enikő szóvivő, az alábbi tájékoztatást adta:

"Megkeresésére tájékoztatom, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai megvizsgálják a hozzászólás valóságtartalmát és megteszik a szükséges intézkedéseket."

Felvettük a megmérgezett kutya gazdájával is a kapcsolatot, aki elmondta: nem ismeri a kommentelőt, és valószínűleg valakivel összekeverhette, mivel a hozzászólásban állított tények egyike sem jellemző rá. A komment azonban nagyon felháborította.

BÖRTÖN JÁRHAT A KÍNZÁSÉRT

Állatkínzásos ügyekben rendőrségi eljárás 2010-ben 1156, 2011-ben 836, 2012-ben 814, 2013-ban pedig 715 esetben indult, 50 százalékuk vádemeléssel zárult.

A megkínzott állatok többsége házi kedvencként tartott kutya, macska, de sokszor érkezik bejelentés haszonállatok elhanyagolásáról, éheztetéséről is. A bíróságokon az utóbbi időszakban évente kétszáznál is több embert ítéltek el állatkínzás miatt, a többségre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki, de akadt néhány végrehajtandó ítélet is. Tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság tavaly például egy férfit, aki társával brutálisan megkínzott egy kutyát Solton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!