Hírek

2014.01.26. 10:25

Celldömölk várossá avatásának 35. évfordulója

Celldömölk – Az utóbbi évtizedben „látványosan fejlődő várost” köszöntötték a vendégek 35. születésnapja alkalmából szombaton este a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Sokszínű „maraton” volt.

Ölbei Lívia


A Vas Megyei Közgyűlés emléklapját Kovács Ferenc elnök, országgyűlési képviselő (jobbra) adta át Celldömölk 35. születésnapja alkalmából Fehér László polgármesternek szombaton a KMKK-ban (Fotó: Horváth Csaba)
A Celldömölk várossá avatásának 35., a településrészek (Nemesdömölk, Kiscell) egyesítésének 110. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepséghez az elegáns virágkompozíciókba foglalt színpad, a színpadon a Ság hegynek – mint Kemenesalja „zsinórmértékének” – látképe adta a hátteret. Fehér László polgármester – aki 2002 óta áll a 12 ezres város élén, egyébként pedig öt ciklusban indult és nyert önkormányzati képviselőként – köszöntőjében nem csak a közelmúlt jelentős fejlesztéseire tért ki: elismeréssel adózott az elődök tevékenységének, valamint annak a közösségnek, amelynek együttműködésen alapuló munkája lehetővé teszi a dinamikus fejlődést.
A polgármester emléklappal köszöntötte a Celldömölk várossá válásában, valamint az önkormányzatiság kialakulása után szerepet vállaló egykori településvezetőket: Limpár Józsefet – 1973 és 1979 között volt a nagyközségi közös tanács elnöke, ő kezdeményezte Celldömölk várossá nyilvánítását –, Tóth Józsefet – 1980-tól 10 évig városi tanácselnökként dolgozott –, Makkos Istvánt – aki a rendszerváltás után lett Cell első polgármestere, és három cikluson át irányította a várost –; Kálmán Jenőt – aki a járási pártbizottság titkáraként dolgozott a várossá válás idején. Szabó Ferenc községi tanácselnökként tett azért, hogy a községet 1969-ben nagyközséggé nyilvánítsák (ő személyesen nem tudott eljönni). Az időközben elhunyt és díszpolgárrá avatott Dala Józsefről – Cell első városi tanácselnökéről – szintén megemlékeztek.

Söptei Józsefné alpolgármester, Farkas Gábor jegyző, Fehér László polgármester – és az első Pro Urbe-díjas: Fehér Tamás (Fotó: Horváth Csaba)
Dr. Szekér Gyula volt miniszterelnök-helyettes, Kiss Péter volt miniszterelnök-helyettes és dr. Kósa András professzor – mindhárman Celldömölk díszpolgárai – levélben köszöntötték a születésnapos várost, kiemelve régi és új, folyton gyarapodó értékeit. Dr. Szekér Gyula levelében kitért arra is: aggodalommal tölti el az– a mai magyar közéletben gyakran tapasztalható – tendencia, amely a más nézeteket valló politikai szereplőket megsemmisítendő ellenségnek, nem pedig tiszteletre érdemes ellenfélnek tekinti.
A jubiláló várost a megbecsülés hangján köszöntötte Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, a vasi közgyűlés elnöke, Szombathely megyei jogú város üdvözletét Gál Róbert jegyző hozta el. Kondora István, Sárvár polgármestere a gratuláción túl arról is szót ejtett: néptáncosként anno „sokat koptatta ezt a színpadot”, alighanem a várossá avatáson itt volt. Nem nélkülözték a személyességet a további köszöntők sem: Kovács Péter polgármester Vépről érkezett, Keresztes István Vas megye legfiatalabb városa, Jánosháza üdvözletét hozta – egy ballon bor kíséretében, elismeréssel adózva az utóbbi évek „látványos celli fejlődésének”. Bíró József, a répcelaki önkormányzat bizottsági elnöke egyrészt sok sikert kívánt a további kihívásokhoz, másrészt elmondta: rendszeres vendége a celli piacnak, a Vulkán-fürdőnek, a Cell-Répcelak futballmeccseket és sági borokat ugyancsak figyelemmel kíséri. (Sőt: annak idején a celli Tüzépen vette meg a házához szükséges építőanyagot.) Király Árpád Csepreg képviseletében, Vargyai Vilmos a Polgármesterek Vas megyéért Egyesület elnökeként köszöntötte a várost.
A jeles alkalomból elismeréseket adott át Fehér László polgármester, Söptei Józsefné alpolgármester és Farkas Gábor jegyző. A vetített képekkel kiegészített életút-összefoglalók – mint valami mozaik darabkái, Gulyásné Vass Veronika tolmácsolásában – a végére mintha tényleg a város arcát rajzolták volna ki. Az önkormányzat a születésnapra új kitüntetést is alapított: a Pro Urbe-díjjal ezentúl a városavatás kerek évfordulóin (ötévente) azon személyek és közösségek munkáját ismerik el, akik több évtizedes kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak Celldömölk értékeinek gyarapításához. A Pro Urbe-díjat elsőként Fehér Tamás, a celldömölki MÁV-vontatási főnökség nyugalmazott vezetője – újító szellemű borász, helytörténész –, illetve a Honismereti Munkaközösség kapta meg.
Az esten az Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárai (több formációban), a Soltis színház tagjai, néptáncosok, Joós Viktória énekes, a Liszt Ferenc Vegyeskar, valamint a Prima Dance Sporttánc Egyesület ragyogó ifjú standard- és latintáncosai léptek föl; ők így kívántak boldog születésnapot Celldömölknek. Ez volt a nyitánya a 2014-ben tervezett jubileumi programoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!