Hírek

2007.04.30. 02:29

Egy napon át égett a gyárépület

Körmend - Becslések szerint mintegy hárommilliárd forintos kár keletkezett a World Protein üzemben, a körmendi sajtgyárban: az épület porig égett.

Krilov István

A robbanás - melyről szombaton már beszámoltunk - pénteken délután történt, a tűzoltás szombaton este tíz órakor fejeződött be. Az épület szinte teljesen megsemmisült, a tűz okát vizsgálják. A katasztrófa után Bebes István polgármester felvette a kapcsolatot a tulajdonosokkal, a tárgyalás szerdán folytatódik.

A körmendi sajtgyárban a péntek délutáni robbanás után a lángok villámgyorsan magasra csaptak, átterjedtek az épület más helyiségeire, köztük egy csomagolóanyagokat tároló raktárra is. Az üzemben hat ember dolgozott, de szerencsére senki sem sérült meg. A mintegy 4 ezer négyzetméter alapterületű, harminc embert foglalkoztató, ömlesztett élelmiszertermékeket előállító gyár oltását a katasztrófavédelem 5-ös, kiemelt fokozatú esetnek minősítette. Ennek megfelelően több megyéből, így Vason kívül Zalából és Veszprémből is érkeztek tűzoltók a helyszínre. A legtöbben pénteken dolgoztak a gyárnál. Lakner Tamás, a katasztrófavédelem megyei ügyeletese vasárnap érdeklődésünkre közölte: összesen 82-en dolgoztak pénteken az oltásban. A lángokat pénteken este kilenc órára sikerült körülhatárolni. Szombaton hajnali háromnegyed hatkor az ötös fokozatot hármasra minősítették vissza, így a távoli településekről érkezett tűzoltók hazatérhettek.

A tűzben az épület tetőszerkezete megroppant, így szombaton reggeltől munkagépekkel kezdték meg a romok eltakarítását. Az oltási munkát végül szombaton este tíz órakor fejezték be a tűzoltók. Lakner Tamás a tűz keletkezésének okát firtató kérdésünkre közölte: a pontos okot csak alapos tűzvizsgálattal lehet megállapítani.

Bebes István, Körmend polgármestere vasárnap megkeresésünkre közölte: felvette a kapcsolatot a cég tulajdonosaival, akikkel szerdán újra egyeztet majd. Mint elmondta: az önkormányzat minden segítséget megad azért, hogy a cég a városban maradjon. Minisztériumi segítségre is számít a polgármester, reményei szerint a rendészeti és az önkormányzati tárca is rendkívüli esetként kezeli az ügyet. Bebes István szerint ha a tulajdonosok a maradás mellett döntenek, fel lehet gyorsítani az építendő egység hatósági engedélyeztetési eljárását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!