Hírek

2017.07.11. 18:55

AlteRába: egy nyelvet beszélnek, a zenéét

Osztrák banda nyitotta a 8. AlteRábát kedden este. Felkészült a sokat látott öreg Rába: öt napon keresztül két színpadról viszi messze a zene hangját.

Tóth Kata

Családias hangulatot, a Rába partján csodálatos környezetet, korrekt bérlet- és vendéglátós árakat és az ország legmenőbb klubzenekarait ígérték az idén nyolcéves AlteRába Fesztivál szervezői. A Rába-parti kerti parti első napja nem okozott csalódást hűségesen visszajáró vendégeinek és elvarázsolta a friss belépőket is.

Gyuk Alexandra és Osváth Szidónia: "Munka utáni levezetésként tökéletes a fesztiváli lazulás"
Fotó: Szendi Péter

Másfél órával az osztrák punk'n1roll Pann Bay Bastards fellépése előtt Pesti Orsolya és Balázs Béla éppen sátrat vernek. A megyeszékhelyről jött fiatalokat a társaság évek óta csábította a közös fesztiválozásra, eddig mindig közbejött valami, most döntöttek: ők is kipróbálják a majdnem egyhetes kempingezést. A barátaikra mutatnak - a tapasztalt fesztiválozókra -, rájuk hagyatkoznak abban, hogyan töltsék a koncertmentes órákat. El lehet ütni az időt, abban biztosak: fürdést, vetélkedőket, kispályás focit, társasjátékot terveznek a délelőttökre és csak remélik, nem önti ki őket az eső. Ételt, italt nem hoztak, meleg menüt a kempingben vesznek majd, a szennyest meg hétvégéig gyűjtik.

 

A döbörhegyi Nagy Ádámnak ez zsinórban a nyolcadik AlteRábája, a hangulat szerinte megismételhetetlen. Mindenki megtalálja a közös hangot a fesztiválon, sok az ismerős, barátságosabb itt a hangulat, azt mondja.

Filipánits Arnold Nardáról jött. A Halott Pénzt, a Soulwave-et nagyon várta és készül az éjszakai, reggeli világmegváltó beszélgetésekre is a kempingben. 16-17 éves lányok érkeznek a kempingbe vezető földúton. Spilák Lili, Henics Blanka, Szelényi Anna és Németh Laura zalaiak - ezen a nyáron ez az első fesztiváljuk: ők is a családias hangulatot dicsérik. Olcsóbb az AlteRába, mondják, szuper fellépők vannak, külön öröm, hogy amatőr zenekarok is kapnak bemutatkozási lehetőséget. Laura a Fatal Error, a Konyha zenekarok rajongója, de alapvetően ők négyen minden-evők. A tavalyi európai turnéját lemondani kényszerült Pann Bay Bastards zúzása már a színpad előtt találja őket. Ahogy a zalaegerszegi Gyuk Alexandrát és Osváth Szidóniát is: ők elsősorban a Halott Pénz, a többszörös Fonogram-díjas magyar hiphopformáció miatt jöttek a Rába- partra. Estére újdonságként különleges látványelemet, lézerfényt ígér Hegedüs László, az AlteRába főszervezője a sajtótájékoztatón. Két színpadon főleg a hazai alternatív, rock, indie zenekaroknak kínálnak lehetőséget. Aztán dübörögve veszi kezdetét a megszokott helyen, több látvány-elemmel, kettő - egy nagyobb és egy kisebb - színpaddal, valódi fesztiválhangulattal a sorban nyolcadik AlteRába.

Hegedűs László, az AlteRába fáradhatatlan főszervezője a nagyszínpad előtt
Fotó: Szendi Péter

- Szép jó estét Körmend, örülünk, hogy ma este itt lehetünk! Remélem, megbocsátjátok, hogy rossz a kiejtésem, és hogy angolul fogok beszélni. De ma mindannyian ugyanazt a nyelvet fogjuk beszélni, a zenéét! - így lelkesítette közönségét magyarul a Pann Bay Bastards frontembere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!