Hírek

2013.05.31. 18:32

Munkácsy-kapcsolat

Munkácsy-festmények között írták alá pénteken a testvérvárosi szerződést Celldömölk és Munkács vezetői.

Nagy Ildikó

A KMKK galériáján július 30-áig látogatható a Munkácsy- kiállítás. Munkácsy Mihály Merengő nő kutyával című festménye előtt írták alá a kemenesaljai Celldömölk és a kárpátaljai Munkács közötti testvérvárosi szerződést pénteken este a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár galériáján. A dokumentumot Fehér László és Lengyel Zoltán polgármesterek látták el névjegyükkel. Jelen volt a galérián kiállított festmények tulajdonosa, a munkácsi születésű üzletember, Pákh Imre is.

 

Pákh Imre névjegyével látja el a pénteki nap emlékét őrző képet. Szemben Lengyel Zoltán munkácsi, az előtérben Fehér László celldömölki polgármester. Testvérvárosi kapcsolat született pénteken (Fotó: Benkő Sándor)

 

 


Zrínyi Ilona és a Ság hegy ereje is egyesült pénteken a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár galériáján, ahol Munkácsy Mihály festményei adták a díszletet a kemenesaljai Celldömölk és a kárpátaljai Munkács közötti testvérvárosi kapcsolat születéséhez.

Megható és felemelő – mondta Fehér László celldömölki polgármester. És tényleg: a bordóra festett falak között minden megvolt, ami  valóban emlékezetessé tehet egy ilyen jeles eseményt. A Munkácsy-képek között ott volt azok tulajdonosa, a munkácsi születésű – és ebből kifolyólag mind a kiállítás, mind a kapcsolat létrejöttét segítő – műgyűjtő-üzletember, Pákh  Imre is.

 



A szerződés aláírását megelőző előkészületekben nagy szerepe volt dr. Kovács Zoltánnak, a kárpátaljai születésű, Celldömölkön élő háziorvosnak, a városi képviselő-testület tagjának. Munkácsról is ő mesélt az ünnepség résztvevőinek. És persze Lengyel Zoltán munkácsi polgármester, aki büszkén számolt be arról, hogy Eger, Kisvárda és Mátészalka után Celldömölk az első dunántúli testvérvárosa a 85 ezer lakosú Munkácsnak.

Munkács lakosainak 8,5  százaléka magyar, a városnak – amely Ungvár után Kárpátalja megye második legnagyobb városa – van magyar óvodájuk, líceumuk is., sőt, a megye egyetlen magyar nyelvű könyvtára is a városban működik. Gazdaságuk erős, a munkanélküliség mindössze 1,6 százalékos. Egyebek között több bútor-, és elektronikai üzem, sílécgyár, hét könnyűipari cég telepedett meg náluk.

 

Fehér László polgármester beszél az esemény fontosságáról. Tőle balra Pákh Imre, jobbra Lengyel Zoltán (Fotó: Benkő Sándor)



A városban futballakadémia is működik – Pákh Imre jóvoltából. Lengyel Zoltán reményei szerint a testvérvárosi kapcsolat az oktatási és kulturális területen kívül közös pályázatokra, egészségügyi projektekre is kiterjed majd, de a munkácsiak az ivóvízszolgáltatás infrastruktúrájának igencsak időszerűvé vált korszerűsítése során is szívesen fogadják majd a celli tapasztalatokat.

A testvérvárosi szerződés aláírása után az ünnepség, stílszerűen, a festőállványnál fejeződött be: a tegnapi nap emlékére  egy munkácsi, egy celldömölki és egy Munkácsy képet ábrázoló „alkotást” látott el névjegyével Pákh Imre, Lengyel Zoltán és Fehér László. És hogy mivel írták alá a képet? Természetesen aranyecsettel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!