Hírek

2012.09.16. 06:30

Egyenruhába bújtatnák a diákokat - Érvek az iskolaköpeny mellett és ellen

Vas megyei körkép - Pár napja felröppent a hír, hogy újra kötelezővé tennék az iskolaköpeny használatát. Bár az oktatási államtitkárság cáfolta a hírt, mégis közvélemény-kutatást végezne, hogy felmérje, mit gondol a társadalom az iskolai egyenruha viseletéről. Iskolavezetőket kérdeztünk arról, hogy praktikus lenne-e az egyenruha viselése.

Bajdó Bettina

A nyolcvanas évek végéig hordott praktikus iskolaköpeny újra reneszánszát élheti, ugyanis Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a köpeny bevezetését javasolja. Véleménye szerint fontos, hogy a szülők anyagi helyzete közti különbség ne látsszon élesen a tanulók ruházatán, mivel ez megaláztatások forrása lehet a szegényebb gyermekeknél.  Az iskolaköpeny kötelezővé tételéről még nincs szó, az erről szóló rendelet még nincs napirenden, de Hoffmann Rózsa ígérete szerint ösztönözni fogja a döntést, mert nemcsak egyetért az ötlettel, de maga is örömmel hordta gyermekként. A szakállamtitkár szerint az egyenruha azért is jó ötlet, mert erősíti a fegyelmet és a közösséghez való tartozást.

Károly Frigyes, a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója szerint a kor már túllépett ezen a kérdésen.

- A felvetés elvileg nem rossz - mondta a az igazgató -, ám véleményem szerint csak akkor vezethető be az iskolaköpeny használata, ha azt a saját közösségünk, vagyis a diákok, a szülők, a tantestület is támogatja. - Akkor ezzel a feltevéssel még egyet is értenék. Elnézve a nyugati iskolarendeket, ott például működik az iskolai egyenruha viselete. Szerintem a köpenynek két célt kell szolgálnia, egyrészt jelképeznie kell az együvé tartozást, másrészt pedig emellett el kell tüntetnie a szociális különbségeket, melyek a jobb módúak és a kevésbé jó módúak között állnak fent.

 Ez a filozófia egyébként jól működik az Egyesült Államokban és Angliában is, főként a magániskolákban. Magyarországon is van olyan intézmény, ahol kötelező az egyenruha viselése. De ezekben az intézményekben főleg ünnepi alkalmakkor veszik fel ezeket.

- Ha a gyerekeket kérdeznénk, nyilván minden korosztály másként reagálna - emelte ki az igazgató.  - A kicsiket talán könnyebb lenne rábeszélni a köpeny viselésére. A nagyobb lányok viszont az öltözködést használják önkifejezésre és önmegvalósításra is. Fontos eszköz ez számukra. A szépségipar is egyre jobban őket célozza meg. Számukra büntetés lehet egy köpeny viselése. A velük egykorú fiúknak viszont nem lenne tragédia, ha köpeny alá kellene rejteni ruházatukat. Nem gondolom, hogy időszerű ezzel a kérdéssel foglalkozni, sok más megoldásra váró ügy is van a közoktatásban.

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium igazgató-helyettese, Keszei Balázs beszélgetésünkkor is köpenyben ült.

- Nem támogatom az iskolaköpeny bevezetését - mondta az igazgató-helyettes -, viszont vannak olyan alkalmak, amikor praktikus lehet. - Nálunk az iskolában labormunkáknál kötelező a védőöltözet használata. Ha kémiai vagy fizikai kísérletet végzünk, akkor a gyerekeknek is fel kell venniük a köpenyt. Ezeket a kísérleteket általában kiscsoportos foglalkozásokon végezzük. Egyébként amikor én voltam iskolás, akkor kötelező volt a köpeny használata. Én egyáltalán nem éreztem benne feszélyezve magam.

Lakatné Mester Éva, a sárvári Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola igazgatója elmondta, hogy az intézményükben a gyakorlati órákon kötelező a munkaruha használata. Ehhez az előíráshoz mindig ragaszkodnak. Hozzátette, hogy a mai világban ő nem kötelezővé tenné a köpeny használatát, hanem olyan körülményeket teremtene, hogy maguk a diákok akarják használni.

Forradalmasított brazil köpeny

Egy brazil iskolában forradalmasították a köpeny használatát. A mosás- és vasalásálló rádiós chipekkel ellátott formaruhák azt is jelzik a szülőknek, ha a diák késve lépett be az iskola kapuján, vagy nem vett részt egy órán. Húsz perccel becsöngetés után ugyanis, ha a diák nincs a megfelelő teremben, a szülők azonnal sms-értesítést kapnak. A módszertől az iskola igazgatója azt várja, hogy a gyerekek szülei végre tisztában legyenek azzal, mennyit jár vagy nem jár  iskolába gyermekük.

Fejtörést okozó gombok - Bajdó Bettina jegyzete

Emlékszem, gyerekkoromban én is iskolaköpenyben jártam az általános iskola alsó tagozatába. Csak az volt megadva, hogy kötelező a köpeny, az azonban nem, hogy ennek egészen pontosan milyen színűnek kell lennie. Már akkor beindult a köpenydivat, így különböző színű, mintázatú egyenruhákban jártunk iskolákba. Volt egy olyan köpenyem, amelyet színes gombok díszítettek. Ez volt a kedvencem, azonban minden reggel nagy fejtörést okozott, ugyanis legalább egy gomb leszakadt róla, amikor felvettem. Szegény nagyapám így minden reggelét azzal tölthette, hogy gombot varrt a köpenyemre. A végén már ezt is belekalkulálta a reggeli készülődésbe, hogy emiatt ne késsünk el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!