Hírek

2015.08.18. 10:36

Egyre több magyart bocsájtanak el Ausztriában - Fontos, hogy a dolgozók ismerjék a kollektív szerződést

Szombathely – Megszaporodtak a szombathelyi és a soproni irodában is a felmondási és az elbocsájtási esetek, mondta el Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviseletének vezetője. Ismerni kell a kollektív szerződést.

Bakos Ágnes

– 869 kollektív szerződés érvényes jelenleg Ausztriában, komoly problémák adódhatnak, ha a munkavállalók nem ismerik a rájuk vonatkozót – mondta el Horváth Csaba.

A szombathelyi MaSzSz irodában egyre többen érdeklődnek, mi a teendő, mert elbocsájtották őket ausztriai munkahelyükről.

– A rengeteg kollektív szerződés miatt minden felmondás majdhogynem egyedi, hiszen ahány kollektív szerződés van, annyi alapján kell megnézni, hogy mi jár és mi a teendő – magyarázta Horváth Csaba.

Példaként három ápolónőt említett, akiknek felmondtak, de csak akkor kaptak volna végkielégítést, ha két hónapig még dolgoznak – az ausztriai egészségügyben ugyanis két hónap a felmondási idő, ez a feltétele a végkielégítés kifizetésének.

– Sokszor találkoztunk olyannal, hogy a munkavállalók megsértődnek az elbocsátáson, és nem akarják ledolgozni a felmondási időt, márpedig ez jogsértés, és ebben az esetben elesnek a pénztől.

A legtöbb Ausztriában dolgozó magyar nem ismeri a rá vonatkozó kollektív szerződést és a magyar oldalnak, magyarországi képviseleteknek sincs mindegyikhez hozzáférése. A most látható járható út az, ha az ausztriai munkáskamarához fordulnak. Burgenland minden járásában van iroda, ott tudnak segíteni a munkavállalónak.

Magyarul beszélő segítséget is találnak a dolgozók: Eisenstadtban működik egy iroda, ahonnan a megfelelő szakigazgatási szervhez viszik az adott szerződést, minden esetet megvizsgálnak.

Horváth Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a kollektív szerződés nemcsak egy esetleges elbocsátásnál fontos, hanem meghatározza a betegszabadságra és a szabadságra fizetett összeget is – ezért érdemes tájékozódni a Vas megyei munkavállalóknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!