Hírek

2012.06.25. 04:58

Egyre többen házasodnak Vas megyében

Szombathely - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadta a megyék statisztikai tájékoztatóit, melyekből kiderül, hogy az egyes területeken miként változtak tavaly óta a demográfiai, a gazdasági és a turisztikai folyamatok. Most a népesség alakulását vettük górcső alá.

Kelemen Attila

A KSH előzetes adatai szerint 2012. január 1-jén hazánk népessége 9 962 ezer fő volt, ami 0,2 százalékkal kevesebb, mint az előző év elején. Vas megyében ugyanekkor 257 ezren éltek, a népességcsökkenés mértéke 2011 azonos időpontjához képest 0,3 százalékot tett ki. Ugyan a megyében a természetes fogyás üteme kissé gyorsult, ám így sem annyira, mint a régió másik két megyéjében. Győr-Moson-Sopronban 0,5, Zalában pedig 0,7 százalékos volt a fogyás mértéke. Az előbbi megyében 452 ezer, az utóbbiban pedig csaknem 285 ezres lélekszámot regisztráltak.

2012 első három hónapjában országosan és Vas megyében is több gyermek született, de a halálozások száma is nőtt az előző év azonos időszakához képest. Vasban március végéig 447 újszülöttet anyakönyveztek és 986 halálesetet állapítottak meg. Az élveszületések több mint hattizede a megye városaiban történt. Az elhalálozások száma a községekben csaknem háromszorosa, a városokban pedig 1,9- szerese volt a születések számának.

Eközben Zala megyében ezen időszak során 527 gyermek született, 13 százalékkal több mint egy évvel korábban. Zalában a jobb élveszületési ráta miatt a népességfogyás üteme jobban mérséklődött, mint országos szinten.

Győr-Moson-Sopron megyében az országoshoz hasonlóan nőtt az élveszületések és a halálozások száma is az első negyedévben. Itt a természetes fogyás kedvezőtlenebbé vált, üteme valamelyest gyorsult, ami hozzávetőlegesen félezer főt jelentett.

Ami a házasságkötések számát illeti, országosan két és fél százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Vas megyében ugyanakkor a három hónap alatt egy százalékkal több házasságot kötöttek, mint tavaly ilyenkor. Növekedett a házasodási kedv Győr-Moson- Sopron megyében is. Három hónap alatt 225 pár kelt egybe, a Vas megyeihez hasonlóan itt is 11 százalékkal volt ez több a tavaly ilyenkorinál. Ellenben Zala megyében az első három hónapban csökkent a házasodási kedv. A zalai 94 házasságkötés 7,8 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Összeségében elmondható, hogy a három megye közül a népességfogyás üteme Zalában mérséklődött leginkább, ám a házasodási kedv is itt esett a legnagyobb mértékben.


A házzasságkötések számát tekintve országosan az 1970-es esztendő volt a csúcspont, mikor csaknem 100 ezer pár kötötte össze életét. Ez a szám folyamatosan csökkent, egészen 2010-ig. Ekkor 35 ezer 500 házasságkötést regisztráltak. Tavaly kissé nőtt a házasodási kedv, és így lesz ez idén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!