Hírek

2009.04.22. 02:25

Egyre többen szelektálják a szemetet

Sárvár - Az elmúlt évekhez képest tavaly jelentősen nőtt Sárváron a szelektíven begyűjtött és újrahasznosított hulladék mennyisége.

Vas Népe

Az országos, illetve a sárvári helyi hulladékgazdálkodási célok között egyaránt a begyűjtött települési szilárd hulladékok lerakási arányainak csökkentése, ezzel együtt a hulladékok újrahasznosítási arányának növelése szerepel. A jogszabály szerint a hulladékká vált csomagolóanyagoknak legalább felét kellene hasznosítani.

Sárváron a város kilenc pontján hulladékgyűjtő szigetek működnek, ahol a konténerekben ötféle hulladék elkülönített gyűjtésére van lehetőség. Itt külön-külön konténerben helyezhető el a fehér, illetve a színes üveg, a papír, a fém, valamint a műanyag. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a lakosság jól él ezzel a lehetőséggel. Sajnos azonban még mindig előfordul, hogy a szelektív konténerekben vegyes hulladékot helyeznek el. Tavaly óta van lehetőség az üveghulladékok elkülönített gyűjtésére. Erre negyvenöt, jól láthatóan felmatricázott konténert helyeztek ki. Az akció eredményeként 2006-hoz képest tavaly megduplázódott a begyűjtött üveg mennyisége.

Az Ikervári úti hulladékudvarban a lakosság térítésmentesen helyezheti el a háztartásban keletkezett csomagolási, elektronikai és veszélyes hulladékokat.

A háztartásokban keletkező csomagolóanyagok szelektív gyűjtésére a szolgáltató térítésmentesen biztosít 80 literes, sárga színű emblémával ellátott kukát.

2008-ban jelentősen növekedett Sárváron a szelektíven begyűjtött hulladékok mennyisége. Különösen jelentős volt a növekedés a műanyag-, a papír és az üveghulladékoknál.

A szelektív hulladékgyűjtés minél szélesebb körben történő terjedésével csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége, és növekszik az újrahasznosítás aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!