Hírek

2012.12.26. 15:46

Együtt a bajban - A kolostor újjáépítése közüggyé lett

Körmend – Tavasszal leégett az egyik híres európai kolostor, a finn Valamo, amely a körmendi testvérvároshoz, Heinavesihez tartozik. Mára helyreállították az intézményt.

Kozma Gábor

A leégett kolostorrész előtt a körmendiek, miután átadták az adományt Szergej atyának Valamoban (Fotó: Kozma Gábor)

A finn sajtó, közte a Helsinkiben megjelenő központi lapok zajos ünneplésben részesítették azokat, akik segítettek a több mint 500 millió forintos kárt szenvedett Valamo kolostor újjáépítésében. Külön is kiemelték Heinavesi (ahova a kolostor közigazgatásilag tartozik) magyar testvérvárosa, Körmend szerepét. Bán Miklós, a Magyar-Finn Baráti Kör körmendi elnöke elmondta, hogy 14 ezer 500 eurót gyűjtöttek az újjáépítésre. – Azt hiszem, ezzel jeleztük azt a szolidaritást, amelyet finn barátaink iránt mindig is éreztünk – mondta. – Sok körmendi segített, közte kulturális programokkal, köszönet érte. Finnországban pedig nyáron a részvételünkkel zajló evezősverseny bevételét szintén a kolostor javára ajánlottuk fel. Az intézmény vezetője, Szergej atya azt mondta: sohasem felejtik el a körmendiek gesztusát – fogalmazott Bán Miklós. Szavait erősítette a múlt héten pár napot nálunk töltő Leena Vlasoff, aki a finn testvérváros baráti körének elnöke. – A sajtó, a tévék és a rádiók is megemlítették Körmendet, mint a szolidaritás példáját – mondta. – Ez nekünk, heinavesieknek különösen jól esett. Itt elsősorban a gesztusról van szó: ha egy nemzet segít a másikon, akkor számíthat annak viszonzására. Leena elmondta: a tüzet egy öreg kályha okozta, és csaknem kétmillió eurós kár esett az épületben. A régi főépület égett le, szerencsére a pótolhatatlan műemlékek megmaradtak. A helyreállítás során visszaépítették a megsemmisült 3-ik emeletet, s ebben az ortodoxok is segítettek. – Körmend nagyszerű példáját adta a barátságnak – így Leena, akinek lánya európai parlamenti képviselő, s e minőségében köszönte meg a magyarok gesztusát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!