Hírek

2014.03.20. 15:00

Színvonalasabb közösségi közlekedés

Sopron - Egységes, regionális közlekedési rendszer kialakítását célzó együttműködési megállapodást írtak alá csütörtökön.

Kozma Gábor

A GYSEV Zrt. részéről Kövesdi Szilárd vezérigazgató, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) részéről pedig Papp László vezérigazgató szignálta a dokumentumot. A két vállalat az autóbuszos és vasúti közlekedés folyamatos összehangolásával kívánja elérni, hogy a régióban minél többen használják a közösségi közlekedést.

– A GYSEV és a Vasi Volán közötti korábbi megállapodás is bebizonyította, hogy szükség van az együttműködésre a térségben szolgáltató vasúttársaság és a Volán társaságok között. A mostani szerződéssel már nem csak egy, hanem négy megyében léphetünk fel közösen, ennek pedig az utazóközönség lehet az igazi nyertese – fogalmazott az eseményen Papp László vezérigazgató

A GYSEV Zrt., és az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉNYKK) által, Sopronban aláírt dokumentum célja, hogy a két vállalat az autóbuszos és vasúti közlekedés folyamatos összehangolásával a régióban tovább növelje a közösségi közlekedést használó utasok arányát. A Vasi Volán és a GYSEV már korábban is szignált hasonló dokumentumokat, a helyzet most annyiban új, hogy a régióban autóbuszos közösségi közszolgáltatást nyújtó Volán társaságok (Bakony Volán Zrt., Balaton Volán Zrt., Kisalföld Volán Zrt., Somló Volán Zrt., Vasi Volán Zrt., Zala Volán Zrt.) 2015. január 1-től beolvadnak az ÉNYKK Zrt.-be, amelynek központja Szombathely. Ez azt is jelenti, hogy magasabb szintre emelhető és jelentősen kibővíthető az együttműködés.

Papp László ÉNYKK Zrt. vezérigazgató, Kövesdi Szilárd GYSEV Zrt. vezérigazgató, valamint Lendvay Péter GYSEV személyszállítási  üzletágvezető írta alá a dokumentumot (Fotó: Kozma Gábor)


Az eseményen Papp László, az ÉNYKK Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a mostani megállapodás alapja az az együttműködési szerződés, amelyet a Vasi Volán a vasúttársasággal 2012 novemberében kötött. Ennek eredményeként mára megvalósult a közös jegyértékesítés és utastájékoztatás Körmenden. Püspökmolnári és Szombathely között bevezették az autóbuszos és vasúti közlekedésre is feljogosító kombinált bérletet, amely kedvező visszhangra talált az utasok körében. Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a buszos és a vasúti közlekedés nem egymás konkurenciái, hanem egymásra épülő, az utast kiszolgáló közösségi közlekedési elemek.

– Feladatunk, hogy a közösségi közlekedési ágak teljes összehangolásával az egyéni, autós közlekedés minél színvonalasabb alternatíváját teremtsük meg a térségben – mondta.

Az együttműködés kiterjed többek a menetrendek és vágányzárak egyeztetésére, ügyfélkapcsolati pontok létrehozására, az utastájékoztató rendszerek összehangolására, valamint új, kombinált utazási lehetőségeket biztosító termékek kidolgozására. A cél az, hogy az utasok számára vonzóbb, a szolgáltatók számára pedig magasabb bevételt eredményező közszolgáltatást végezzenek a felek. Felmerült az informatikai rendszerek még szorosabb összehangolása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!