Hírek

2013.12.01. 14:35

Együtt töltötték a kolbászt

Hagyományteremtő szándékkal kolbásztöltő napot szervezett Rábapatyon az egyik helyi étterem. A versenyben hat csapat mérte össze tudását.

Rékai Zoltán

Az ötlet Vonyarcvashegyről származik, ahova pár éve meghívtak egy kolbásztöltő versenyre, mondta érdeklődésünkre a főszervező Joó Tibor. Az ottani tapasztalatokra építve úgy gondolta, hogy Rábapatyon is lenne létjogosultsága egy ilyen programnak. A hangsúly nem is annyira a versenyen van, mint inkább azon, hogy összehozzák az embereket, akik ugyan ismerik egymást, de kolbászt még nem nagyon töltöttek együtt. Ez egy olyan verseny, ahol mindenki nyertes, mutatott rá a fogadós.

Munkában a zsűri, a háttérben balra Dugovics Balázs polgármester és Hegyi János (Fotó: Rékai Zoltán)

Az első rábapatyi kolbásztöltő versenyre hat csapat nevezett. A darált húst és a belet a szervezők biztosították, az eszközöket és a fűszereket a résztvevők vitték magukkal. Így mindenki saját ízlése alapján ízesíthette a kolbászt. A töltéssel azonban nem ért véget a feladatuk, a résztvevőknek maguknak kellett megsütniük és feltálalniuk a versenydarabot a zsűrinek. A bíráló bizottságban két mesterszakács is volt: Hegyi János és Lőke István, de rendelkezik vendéglátós tapasztalatokkal Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is. A zsűriben helyet kapott Dugovics Balázs, a település polgármestere is.

A bíráló bizottság munkájáról Hegyi János elmondta, nem csak a kész kolbásszal foglalkoztak, hanem nyomon követték a teljes folyamatot. Figyelemmel voltak arra is, hogy miképp dekorálták a résztvevők az asztalukat, s milyen rendet tartottak munka közben. Értékelték a nyers kolbász állagát, ízét, színét. Az igazi ízeket azonban megsütve lehet érzékelni, mondta a mesterszakács, s ekkor derül ki, hogyan mennyire harmonikus a fűszerezés. A minősítésnél figyelembe vették a sütés szakszerűségét, valamint a tálalást is.

– Lesz ennek itt folytatása, és a következő alkalommal szerintem még többen vállalkoznak erre a feladatra. A kolbász a magyarok jellegzetes étele, amely elkészítésének hagyományai vannak, s az ilyen események hozzájárulhatnak ezek megőrzéséhez, amely akár turisztikai kínálattá is válhat – összegezte a tapasztalatokat Hegyi János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!