Hírek

2015.04.30. 12:50

Elballagtak a vén diákok megyénk több középiskolájában - Átadták az Antal Ramóna emlékgyűrűt

Csütörtökön búcsúztak iskolájuktól a végzős diákok megyénk több középiskolájában. A magyar hagyományoknak megfelelően a ballagás mindenütt az iskola tantermeinek körbejárásával, közös énekléssel kezdődött.

Némethy Mária

Szombathelyen, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában, az Orlayban, majdnem ezer diák tanul. Közülük csütörtökön 200 vett búcsút szeretett iskolájától. Itt is kezükben virágszállal, oldalukon tarisznyával osztályfőnökükkel az élen még egyszer körbejárták az iskola tantermeit a végzős diákok, akikre az udvaron hatalmas tömeg várt: rokonok, ismerősök virágcsokrokkal, ajándékokkal.

Egy szép Reményik vers elhangzása után az alsóbb évfolyamosok nevében Udvardy Fanni köszönt el a ballagóktól, azután az iskola zenekara egy LGT örökzöldet adott elő (Úgye mi jó barátok vagyunk), majd a ballagók nevében Kiss Dorina búcsúzott időnként megcsukló hangon idézve a közös emlékeket, végül háláját fejezte ki mindannyiuk nevében  tanáraiknak, szüleiknek. Útravalóul egy Albert Camus idézetet mondott a búcsúzó diáktársaknak: "Senkinek sem kötelessége, hogy nagy ember legyen, már az is nagyon szép, ha valaki ember tud lenni."

A ballagási ünnepségen felolvasták Majthényi Lászlónak, a megyei közgyűlés elnökének üdvözlő szavait. Ő arra kérte a diákokat: bárhova kerülnek, ne feledjék, honnan indultak, legyenek büszkék megyéjükre. Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) Szombathelyi Tankerületének vezetője ugyancsak felolvasott levelében arra figyelmeztette a búcsúzó, a felnőtt korba átlépő diákokat: az embert az önmaga által elért eredmény teszi boldoggá. Futó István, az iskola igazgatója azt kívánta a ballagóknak, hogy terveik, álmaik, vágyaik váljanak valóra, ugyanakkor figyelmeztette őket arra is: az itt megszokott biztonságérzet, kiszámíthatóság nem lesz mindig kísérője életüknek. Megemlítette azt is, hogy az Orlayban eddig több mint 10 ezer diák végzett már, nincs olyan földrész, ahol ne élne orlays diák, és reméli, a most végzősök közül is sokan öregbítik majd az iskola hírnevét.

Ebben az iskolában negyedik éve hagyomány már, hogy átadják az Antal Ramóna emlékgyűrűt. A tragikus hirtelenséggel elhunyt Ramóna édesapja  szorgalmas, jó tanuló kislánya emlékét szeretné megőrizni azzal, hogy 25 éven át egy-egy kiemelkedően teljesítő orlay diák megkapja ezt az emlékgyűrűt. Az idén a kitűnően tanuló, a tanárok és a diákok körében is közszeretetnek örvendő, országos versenyen is szépen szerepelt, kreatív, okos, ugyanakkor szerény Kiss Dorina vehette át az emlékgyűrűt. Antal Ramóna édesapja még egy díjat alapított. Az ünnepélyes tanévzárón 40 ezer forintot kap majd az a diák, aki tanulmányi versenyen a legjobb eredményt érte el az idén, felkészítő tanára pedig 70 ezer forintban részesül.

Szombathelyen  a Savaria Műszaki Szakképző Iskolában csütörtökön 109 diák ballagott. Itt az volt az érdekessége a ballagásnak, hogy az idén 60 esztendős iskolára emlékezve a diákok tarisznyájában egy ajándék CD volt, amelyen 60 év tablóit és az osztályok névsorait rögzítették.

Ballagás a Puskás-iskolában
Fotó: Médiaközpont

A Szombathelyi Műszaki Szakképző iskolában (Puskás Tivadar)  242 diák ballagott. Azért ilyen sok, mert a három éves szakiskolai képzésben résztvevők mellett búcsúztak a 2+2 éves képzés résztvevői és a technikus képesítést megszerzett diákok is. Az idén csúcseredményeket értek el az iskola diákjai különféle országos versenyeken. Ezért kapott Puskás Tivadar-díjat Rigó Patrik, aki a Szakma Kiváló Tanulója versenyen központi fűtésszerelő szakmában országosan első lett, Pergel Benjamin az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen mechatronikai technikus szakmában harmadik, Béres Csaba ugyancsak azon a versenyen villamosszerelő szakmában országos hatodik. Sárdy Krisztián tizedikesként  az Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyen történelemből második helyezést ért el az országos döntőben.

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a Horváth Boldizsár Szakközépiskola udvarán, ahol 106 végzős diákot búcsúztattak.

- Hétfőn kezdődik az érettségi, de most még igyekszünk az ünnepi pillanatokra koncentrálni - mondta el lapunknak Lándori Eszter, a Horváth Boldizsár Szakközépiskola végzős diákja, aki láthatóan örült, hiszen családtagjain túl barátai is ott voltak a ballagásán.

- Még egy narancsfát is kaptam, ami sokkal jobb, mint a szokványos virágok, igyekszem nagy gonddal öntözni - mondta a végzős lány. Sipos Boglárka és Kalcsics Lídia barátnőjük, Rába Hajnal Mimi ballagására érkeztek. - Mi karkötővel leptük meg a barátnőnket, az egyéniségének megfelelő ékszert kerestük, és meg is találtuk - mutatták a lányok a frissen vásárolt ajándékot, természetesen a csokor virág itt sem maradhatott el.

- Sokszor mentünk be az osztályokba elszánt akarattal, majd jöttünk ki tőlük meggyötört ábrázattal, de megérte, hiszen kötődünk hozzájuk - fogalmazott Sági József, az iskola megbízott igazgatója ünnepi beszédében. A ballagáson kiemelték azokat a diákokat is, akik kiváló tanulmányi eredményükkel hozzájárultak az iskola sikeréhez. Somogyi Ákos 13/B osztályos tanuló számos tanulmányi verseny győztese, és természetesen végig színjeles volt, míg Szabó Patrik, aki szintén négy éven át kitűnő volt, gépírásból szerzett országos hírnevet a Horváth Boldizsár Szakközépiskolának. A végzősök nevében Végh Viviana 12/B osztályos tanuló mondott búcsúbeszédet, majd Varga Adrián, a 13/B-ből rendhagyó módon köszönt el tanáraitól és diáktársaitól egy általa írt saját szerzeménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!