Hírek

2014.08.08. 11:45

Elfajult a házeladási vita Alsószölnökön, az albérlő nem akart költözni a házból

Alsószölnök – Egy ház eladása kapcsán elfajult a régi tulajdonos és a bérlő közötti vita. A helyszínen jártak rendőrök, történt feljelentés is, ám az ügy egyezséggel zárult. A bérlők kiköltöztek a házból, az új tulajdonos pedig birtokba veheti az ingatlant. A történetben szereplők másként emlékeznek az eseményekre, de van közös pont is: az elmaradt törlesztőrészlet.

Bajdó Bettina

A Merkli család 2011-ben döntött úgy, hogy az alsószölnöki házukat kiadják albérlőknek. Tették ezt azért, hogy az ingatlan állagát megőrizzék, ne álljon évekig üresen a ház. A bérlők pár hónapra rá jelezték, megvennék a házat, akkor ügyvéd előtt szerződést is kötöttek.

– Havi 120 ezer forintért törlesztették a ház árát, tavaly májusig nem is volt nagyobb gond a fizetéssel – mondja Merkli Éva, a tulajdonos felesége. – Akkor kezdődtek a gondok, a kifogások, hogy miért nem tudnak fizetni. Szeptemberben kiborultunk, eljöttünk, megegyeztünk velük, hogy az autójuk árát beszámítjuk a törlesztésbe. Akkor kerültünk ismét nullára.

– Majd ismét jöttek a kifogások, miért nem tudnak fizetni – veszi át a szót Merkli Valér. – Hitegettek azzal, hogy hitelt vesznek fel, van már munkája a bérlőnek. Ezt egészen július közepéig hallgattuk, aztán elegünk lett. A szerződésünkben volt egy olyan záradék, hogy ha nem fizetik a törlesztést, akkor 30 nap után el kell hagyniuk a házat. Mi 10 hónapot vártunk türelemmel, de nem akartuk tovább húzni.

A tulajdonosok felszólították a bérlőket, költözzenek ki. Ügyvédi úton is próbálták elintézni az ügyet. Reagálás a másik oldalról nem történt. Közben az önkormányzattól a tulaj kapott felszólítást, hogy ha nem vágja le a területén a parlagfüvet, akkor akár 300 ezer forintra is megbüntethetik. A saját területére csak a lakatot levágva tudott bejutni, emiatt viszont a bérlő vádolta meg őket, hogy loptak tőle.

– Szerencsénk volt, mert jelentkezett egy vevő a házra, egy fiatal pár, akik azonnal be is szerettek volna költözni – teszi hozzá Merkli Éva. – Szerdán mentünk oda munkásokkal, hogy felmérjük a károkat, amelyeket az albérlők okoztak. Be sem engedtek a házba, csak az udvaron beszélgettünk, erre a bérlő kihívta a rendőröket. Engem életveszélyesen meg is fenyegetett, emiatt a rendőrségen feljelentést is tettem. Az épület szörnyű állapotban van, teljesen lelakták, eltüzelték a bútorokat is. Kiderült, közműtartozásuk is van, úgyhogy emiatt találkozunk a bíróságon.

Az ügy azzal zárult, hogy a volt tulaj fizetett a bérlőnek, ő pedig kiköltözött a házból.

Merkli Éva, férje, Valér és lányuk, Szimonetta az egykor szép, ám mára lelakott ház fotóit mutatja (Fotó: Bajdó Bettina)

A történet másik főszereplője, Váradi Attila, a bérlő másként élte meg a történteket.

– A feleségem hívott sírva szerda délután, hogy az udvarunkon a régi tulaj többedmagával fenyegetőzik, hogy takarodjunk el innen – mondja a férfi. – Rohantam haza, de csak félve szálltam ki az autóból a ház előtt, mert körülbelül 15 ember állt az udvaron. Azzal fogadtak, hogy birtokba veszik a házat. Bementem a síró feleségemhez, majd hívtam a rendőröket. Ki is jöttek, igazoltattak mindenkit és kitessékelték az udvarról az embereket. Most már tudom, hogy ez az egész önbíráskodás volt.

A bérlő elismeri, a tulajnak abban igaza van, hogy hónapok óta nem fizette a törlesztést. Abban is igaza van, hogy van közműhátraléka. A házat viszont nem lakták le. Most viszont van munkája, Hollandiában egy kertészetben dolgozik. Hiába ígérte, hogy fizet, ezt a régi tulaj nem fogadta el.

– Amikor aláírtam a szerződést, nem értettem a záradékot, az ügyvéd sem magyarázta el – emeli ki a bérlő. – Örültem annak, hogy ideadják részletre a házat. Volt 600 ezer forint foglaló is, azt is csak most tudtam meg, hogy ez visszajárt volna. Az ő ügyvédjük csinálta a papírokat, én meg aláírtam. Okuljon a példámból mindenki, hogy jól olvassa el, mint ír alá.

A bérlő azt mondja, közel hárommillió forintot fizetett ki a házért, úgy tudja, hogy körülbelül ennyiért kelt most el az ingatlan. Kiemeli azt is, hogy az elmúlt napok alatt többször megalázták, megfélemlítették, senkinek nem kívánja ezt. A házból a feleségével kijelentkeztek, mivel megegyeztek a régi tulajjal, hogy visszamenőleg nem a havi 120 ezer forint törlesztőrészletet, hanem a 45 ezer forint albérleti díjat veszik alapul. Ebben az esetben pedig a bérlő szerint 300 ezer forint járt volna vissza nekik, de örültek a 200 ezer forintnak is. Ezt az új albérletükre fordították, a pénzt nem is ők, hanem a főbérlő kapta meg. Váradi Attila szerint egy a fontos: a családja jó helyen és biztonságban van.

MINDENKI OKULJON A TÖRTÉNETBŐL

Nem tisztünk igazságot tenni a történet kapcsán. Egy azonban biztos, mindkét fél azért vállalta, hogy elmondja saját szemszögéből a történetet, hogy mások okuljanak belőle. A tulajdonosok azt állítják, ők levonták a következtetést: jó tett helyébe jót soha ne várj! Sokszor megsajnálták őket, segítették a családot, ruhát, babakocsit, ételt vettek nekik a nehéz időkben, meg sem fordult a fejükben, hogy így járnak majd. Egy szerencséjük volt, hogy találtak vevőt a házra, s bár fizettek így is, de meg tudtak szabadulni a bérlőtől. A bérlő pedig azt mondja, hogy soha többet nem ír alá olyan papírt, amit egyedül nem tud értelmezni.

 

Kapcsolódó cikk:

Esti ingatlanvita erővel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!