Hírek

2009.03.06. 03:29

Elfogadták a 2009-es celli költségvetést

<b>Celldömölk</b> - Hosszú, részletekbe menő vita után február 26-án érvényes szavazáson, a szükséges arányban (kilenc igennel) elfogadta a város 2009-es pénzügyi tervét a képviselő-testület. A három éve halmozódó működési hiány kezelhetőnek tűnik.

Budai Rózsa

Második olvasatban két változat került a képviselő-testület elé. A város 2009-es pénzügyi tervének A-variációját a pénzügyi bizottság javaslatai alapján dolgozták ki a polgármesteri hivatal szakemberei, a B-variáció a városvezetés elképzelései szerint állt össze. Fehér László polgármester a vita bevezetőjeként csak annyit mondott: - A két változat egy tétel miatt különböző végeredményű. A kórház működésének támogatására a pénzügyi bizottság 20 millió 138 ezer forintot javasolt. A városvezetés 46 millió 138 ezer forintot szánt az egyesített kórház anyagi gondjainak enyhítésére.

Az alapszámok nem változhatnak, ebben korábban kialakult az egyetértés a testületben. Futó István könyvvizsgáló, Baranyai Attiláné dr. jegyző több alkalommal figyelmeztette a képviselőket az önkormányzati törvényre: a működési hiány nem haladhatja meg az éves működési bevétel 10 százalékát. Celldömölk esetében 3,1 milliárd forint bevételre lehet számítani, tehát a hiánynak 300 millió forint alatt kell maradnia. 2007-2008-ban 208 millió 584 ezer forint adósságállományt szedett össze a város, ezért az idei hiánynak 100 millió alatt kell maradnia (szigorúan számolva: a 91 milliót nem léphetik túl a kiadásokkal).

Az intézmények bevételi terveiket az infláció mértékével (4,5 százalékkal) emelve dolgozták ki. Az intézmények működési bevételeiből 523,6 millió forintra, a polgármes-teri hivatal működéséből 18 millió forint bevételre számít a költségvetés. Az önkormányzat a bevételek tervezésénél több bizonytalansági tényezővel került szembe: a gazdasági válság miatt nem biztos az iparűzési adó nagysága. Helyi adókból összesen 466 millió forintot tervezett a bevételi oldalon a költségvetés. Biztosan számíthat az önkormányzat az állandó celli lakosok 2006-os személyi jövedelemadójának 40 százalékára, a gépkocsiadó száz százalékára. Ezekből az átengedett központi adókból 295,3 millió forintja származik az idén a városnak. A bevételek bizonytalanságai miatt 20 milliós tartalékalapot képeztek a költségvetésben.

Az állami normatívákkal, OEP-támogatással, egyéb intézményi, saját bevételekkel együtt összesen 3 milliárd 149 millió forint szerepel a működési mérleg bevételi oldalán. A kiadások összesen 3 milliárd 456 millióra rúgnak. A 307 milliós hiányból 208 millió tavaly és tavalyelőtt gyűlt össze. Megérzik a keményebb időket a civil szervezetek. A város a tavalyi 51 millió helyett összesen 40 millióval támogathatja a sportot, a kulturális rendezvényeket, a kisebb egyesületeket (pályázat útján). Csökken a városi hetilapra fordítható pénz is: 10,3 millióról 8,1 millióra.

A város intézményei közül működési hiányt a kórház halmozott fel. A múlt év végéig 198 millióra emelkedett a tartozása. Önkormányzati segítséget már kapott az intézmény. Központi támogatásra van szüksége a többéves hátralék ledolgozására (lejárt határidejű, kifizetetlen beszállítói számlái vannak). Az ülésen ismét felmerült az önkormányzati biztos kinevezé- sének indokoltsága (törvényi kötelezettsége). A polgár-mester tájékoztatta a testüle-tet és a nyilvánosságot, hogy a helyzet megoldására hát- tértárgyalásokat folytat az egészségügyi miniszterrel, és beszélt a Markusovszky kórház főigazgatójával is. A Kemenesaljai Egyesített Kórház pénzügyi stabilizációja később lesz testületi ülés témája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!