Hírek

2009.07.13. 02:29

Elfogytak a gyerekek, bezár a szergényi óvoda

Szergény - Elfogytak a kisgyerekek a faluban: három év alatt tizenötről ötre csökkent a számuk. Ennek következménye, hogy nemrégiben bezárt a 22 évvel ezelőtt megnyitott helyi óvoda.

Angyal László

Július első vasárnapján fergeteges falunapot tartottak Szergényben, de a reggeltől estig tartó programfolyam sem tudta feledtetni a helybeliekkel, hogy lakat került az óvoda kapujára. Piri Balázs, a falu fiatal polgármestere tisztában van vele, miért volt beszédtéma a falunapon az intézmény megszűnése.

Mindent megtettünk azért, hogy egy jól sikerült falunappal némileg kiengeszteljük az embereket. Délelőtt számtalan sportverseny, délután kulturális programok várták őket. Először rendeztünk gulyásfőző versenyt, mindjárt 13 csapat jelentkezett. A gyerekeket légvár, kisvasút, vízifoci várta, volt bohócműsor és kutyás bemutató is. A helyi tehetségek mellett a szomszéd faluból is érkeztek fellépők, a vacsoránál pedig kevésnek bizonyult a 250 szék. Értem én, hogy érzelmileg nagyon kötődtek az emberek az óvodához, ám nem olyan világban élünk, hogy az önkormányzat milliókat dobhatna ki az ablakon. Három éve 15 gyermek járt az óvodába. Akkor is kérdéses volt az intézmény jövője, hiszen az állam a fejkvótáról áttért a csoportok fi-nanszírozására. Ami azt jelentette, hogy a falu költ- ségvetéséből több mint egymilliót kellett hozzátenni az óvoda működési költségeihez. Úgy, hogy az nem is a saját intézményünk volt, mivel a kemenesmagasi tagóvodájaként működött.

A polgármester szerint a szergényiek, ameddig lehetett, kitartottak az óvodájuk mellett.

Tavalyelőtt 13 gyermekünk volt, tavaly viszont már csak kilenc. A büdzséből évről évre többet költöttünk gyerekekre. Először 1,6 milliót, tavaly már 2,6 millió forintot, s ez az összeg idén csaknem négymillió forintra rúgna. Az ok egyszerű: elfogytak az óvodások, ebben az évben öt gyermekkel működött volna az óvoda.

A polgármester szerint a testület minden lehetőséget megvizsgált, mielőtt a bezárás mellett döntött.

Tárgyaltunk a nemes-szalókiakkal, mi lenne akkor, ha tagintézményükként működne tovább az óvodánk. Ám azzal sem lettünk volna előbbre, mivel ugyanannyit kellett volna fizetnünk az óvodások után.

Az épület sorsával kapcsolatban az önkormányzatnak van elképzelése, a polgármester azt mondja, régi vágyuk egy öregek napközije.

Megkérdeztük az időseket, mit szólnak az ötlethez. Csak nyolcan-tízen jelentkeztek, és számításaink szerint legalább 20-25 fővel lenne rentábilis a működés, nem kezdtünk hozzá a szervezéshez. De még nem tettünk le róla: az óvoda épületét előbb pályázati pénzből modernizálnánk (az akadálymentesítés, a nyílászárók cseréje mindenképpen szükséges), majd újra napirendre vesszük az ügyet. A falunap reggeltől estig tartó programfolyama sem tudta feledtetni az óvoda bezárását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!