Hírek

2017.02.19. 14:50

Elindították a pénzügyi évet

Őrség - Megvannak az idei számok: elfogadták a képviselők Őriszentpéter idei költségvetését és határoztak az idei számokról az őriszentpéteri közös önkormányzati hivatal települései vonatkozásában is.

Kálmán György

KÖZÖSEN

Együttes testületi ülést tartottak az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó települések: Bajánsenye, Felsőjánosfa, Hegyhátszentjakab, Ispánk, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Őrimagyarósd, Szalafő, Szatta, Velemér községek és Őriszentpéter képviselő-testületei. A tanácskozáson az elmúlt éves tevékenységről Tóth Jenő jegyző elmondta: sikerrel vették az úgynevezett ASP-projektet, a közös hivatal új könyvelési rendszerre tért át és képzés is kapcsolódott a programhoz. A hivatal költségvetéséből minden településnek vásároltak térképeket, egységesítették az ebtartásra vonatkozó rendeletet, folyamatosan folyik a lakcím és ingatlannyilvántartások feldolgozása és felülvizsgálata - sorolta a jegyző.

A térség 13 települési önkormányzata tartott együttes ülést, ahol természetesen szó volt az idei költségvetésről és pályázatokról is
Fotó: Kemencei Ilona

A hivatal megjelentetett egy hasznos lakossági tájékoztatót. A kiadvány településekre lebontva tartalmazza egyebek között a lakossági hulladékgyűjtési napokat, valamint az avar és kerti hulladék égetésének szabályozását és időpontjait, valamint az Őrségi Nemzeti Park fejlesztéseit. Ami a jövőt illeti: elkészült a közös hivatal költségvetése, 120,9 millió forint. A bevételi oldalt szinte teljesen lefedi a feladatfinanszírozási és intézményfinanszírozási támogatás. A kiadási oldalon a személyi kiadásokra majdnem 80 milliót, a járulék kiadásokra 18 milliót, a dologi kiadásokra 21 milliót terveztek.

ŐRISZENTPÉTER

Őr Zoltán polgármester elmondta: azzal a biztos tudattal fogadták el 408,5 milliós bevételi és kiadási főösszeggel rendelkező költségvetés, hogy az rövidtávon változni fog. Nem tudják még ugyanis a Vas megyei területfejlesztési operatív program pályázatainak eredményét, amelyeknek kihirdetése a napokban várható. A nyertes pályázatok be-épülnek majd a város költségvetésébe, mint ahogy be fog épülni még az a két interreges pályázat is, amelyről már a támogatási értesítést megkapták, de támogatási szerződést meg nem láttak. A polgármester jó kiindulási alapnak nevezte a költségvetés főösszegét, és a leglényegesebb változásokról is beszélt.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere a költségvetésről beszélt
Fotó: Szendi Péter

- Kalkuláltunk a Rózsaligeti út felújításával, amely ebben az évben várhatóan önkormányzati tulajdonba kerül, akkor lehet költeni rá, szilárd burkolatot fog kapni. Felújításra várnak a játszótéri eszközök és játékok, javításuk költségvetési tételként szerepel, mint ahogy a közvilágítás korszerűsítése is - sorolta a polgármester. - Természetesen a büdzsé tartalmazza azokat a megemelt személyi kiadásokat is, amelyekkel lekövettük a törvényt - folytatta Őr Zoltán. Beszélt a költségvetés néhány milliós tartalékáról is: az 6 millió forint. Hogy ez kevésnek, vagy soknak bizonyul, az függ a pályázati eredményektől. A megyei TOP pályázatoknál százszázalékos a támogatás, ott nincs önerő. Az óvodai konyha felújításánál viszont jelentős önerőre volt szükség, amely beépült az idei költségvetésbe, és a tartalék összegét csökkentette. - A 2017-es költségvetésünkkel kapcsolatban azt gondolom, hogy az egy józan, korrekt, a jelenlegi ismereteink birtokában a valóságot teljes mértékben lefedő költségvetés, amely tartható és némi tartalékkal is rendelkezik az előre nem látható esetekre. Megnyugtató büdzsét fogadtunk el - összegzett a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!