Hírek

2014.12.09. 19:40

Elkövető és áldozat: kis különbség

Szombathely - Dr. Herczog Mária szociológus az erőszak és az áldozattá válás összefüggésében azt az iskolát képviseli, amely a bántalmazás okainak föltárásában is érdekelt. Mert ha nem értjük az okokat, soha nem lehet hatékony a büntetés – és nincs esély a változásra sem.

Ölbei Lívia

„Ne bánts, ne hagyd, hogy bántsanak – Erőszakmentes agressziókezelés a családban" című előadását Herczog Mária azzal vezeti be az MMIK-ban, hogy többféle iskola létezik a témával kapcsolatos problémák kezelését illetően. Az a felfogás, amely a „büntető-technológiákat" helyezi előtérbe, nem kutatja az erőszak okait, helyette kizárólag az elkövetők megbüntetését, a „rendszerből való kivonását" tartja szem előtt. (És az elkövetőket kizárólag férfiakkal azonosítja.) Magyarországon ma ez az iskola a láthatóbb, a hangosabb.

Dr. Herczog Mária: „Nincs több erőszak, csak kevésbé toleráljuk. A szorongás viszont növekszik". Fotó: Timár Gergely

HATÉKONY. Herczog Máriának viszont az az meggyőződése, hogy ha nem tárjuk föl, nem értjük meg az erőszak okait, nem lesz soha hatékony a büntetés – és a változtatásra se adódik esély. Ez persze nem jelenti azt, hogy büntetésre nincs szükség, de „az a militáns, példás büntetést követelő hangulat, amely időnként eluralkodik, nem vezet sehova. Herczog Mária a „szelíd erőszakkezelés" híve.

GYEREKJOG ÉS GYEREKBÁNTALMAZÁS. Szociológusként a gyermekvédelem a szorosan vett szakterülete, nyolc éve tagja az ENSZ gyermekjogi bizottságának. A 35 ország hasonló szervezeteit, szakembereit összefogó, gyerekszegénységgel, gyerekjogokkal, kirekesztéssel foglalkozó Eurochildnek pedig ő a vezetője. Egy 23 éve működő család-, gyermek- és ifjúságvédelmi egyesülettel most épp egy bűnmegelőzési programban vesz részt. Mindemellett tanít: például jogászokat.

KOCKÁZATOK. Herczog Mária szerint érdemes alapvetésként kezelni és komolyan venni a WHO 2002-es világjelentését az erőszakról, amelynek összefoglaló következtetése úgy szól, hogy „nincs egyetlen olyan ok, amely megmagyarázná, hogy miért válik valaki erőszakossá". A biológiai, társadalmi, érzelmi okokon kívül mindenesetre ma kockázati tényezőként számolnunk kell a politikával is. Ezzel az árnyalt megfogalmazással szemben azonban gyakran egyszerűsített sémák működnek a mindennapokban. Hogy tudniillik két, jól elkülöníthető, jól fölismerhető csoport létezik:

VADÁLLATOK ÉS ÁLDOZATOK. Itt hangzik el példaként a nemrégiben nagy fölzúdulást kiváltott Baranya megyei rendőrségi klip, amely azt üzeni, hogy „ha egy lány kihívó, esetleg éjszaka mászkál az utcán, vessen magára, ha erőszak éri": ő a baj okozója. Pedig „ha délben megkéselnek valakit a nyílt utcán, senki nem vonja felelőssé az áldozatot, hogy miért járkált fényes nappal a körúton". Ettől persze a baj elkerüléséről gondolkodnunk kell.

KEVESEBB ERŐSZAK, TÖBB SZORONGÁS. Az elmúlt évtizedekben sok kutatás született az erőszak okainak, működésének feltárására. Az erőszak mindenestül előtérbe került, de nem azért, mert több van, mint „régen", hanem azért, mert a mai társadalmi közmegegyezés összében-egészében kevésbé toleráns az erőszakkal szemben. (Bár egy poltikus karrierjét nem feltétlenül töri ketté, ha nőt ver.) Mindehhez „a média fölhangosítja az eseményeket", ami pedig végső soron növeli az általános szorongást.

KIBŐL LESZ ELKÖVETŐ? Egyre több kutatás igazolja, hogy 2-3 éves korra kialakulnak azok a karakterjegyek, amelyek erőszakossá, nehezen kezelhetővé teszik az embert; ebben a szellemben „profilok" készülnek. Herczog Mária azonban hangsúlyosan óv az egyszerűsítéstől, és mindig azokat a védőfaktorokat keresi, amelyek tompítják a temperamentumból, családi háttérből (bántalmazás, érzelmi elhanyagolás) adódó, erőszak felé hajlító rizikófaktorokat. Meglátása szerint a rendőrök, szociális munkások, pedagógusok felelőssége szintén abban áll, hogy fordítanak-e kellő energiát a megelőzésre.

 

NINCS ELŐRE ELDÖNTVE! Vagyis Herczog Mária szerint determinizmus nem létezik. És mégis: mert egy nyugtalan kisgyereket, akivel „sok baj" van, a mai iskolarendszer azonnal el akar távolítani, ki akar vetni magából – ahelyett, hogy segítené. Tehát az iskola nem csökkenti a rizikót, ellenkezőleg, lök lefelé a lejtőn.

KISZOLGÁLTATOTTAK. Nagy tanulság, hogy kis közösségekben áldozat és elkövető között kicsi a különbség, ami a föltérképezhető rizikófaktorokat illeti. Ez is, az is kiszolgáltatott. Herczog Mária úgy látja: nagy baj, hogy az elkövetők segítését és az elkövetők kezelését Magyarországon nem veszik komolyan a döntéshozók. Az ENSZ egy friss kutatásban meg is rótta a magyar kormányt, hogy ezen a téren nem tesz semmit.

Ezért is hiánypótló a szombathelyi „Ne légy áldozat!" projekt, amelynek sikeréhez Herczog Mária előadása is hozzájárult. A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ ajtaja mindig nyitva áll: van konfliktuskezelő tréning, önvédelmi foglalkozás, művészetterápia (ingyen). De aki csak egy kis beszélgetésre vágyik, az is kopogjon bátran.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!