Hírek

2012.08.29. 04:18

Ellenőrzéseket tartanak a szállásadóknál Kőszegen

Kőszeg - Hogyan alakul a város idei büdzséje? Kőszeg képviselői szeretnének tisztán látni, ezért a helyi adóbevételek eddigi alakulásáról jelentést, összegzést kértek.

Némethy Mária

Kőszeg önkormányzatának első  féléves gazdálkodásáról azt lehet tudni: a bevételek  50,61 százalékosra teljesültek. Ezen belül mennyi pénz ment a város kasszájába  helyi adókból? 

  A polgármesteri hivatal szakemberei összehasonlítást végeztek. Eszerint 1998-tól folyamatosan növekedtek a város  adóbevételei.  Ellenőrzések  eredményeként   nőtt meg például a telekadóból  és a magánszemélyek kommunális adójából származó pénz.  (Az  építményadó   1658,3 forint, a telekadó  301,5 forint négyzetméterenként Kőszegen, a  magánszemély kommunális adója 25.628,5 forint, az idegenforgalmi adó vendégéjszakánként  452 forint.)


Fontosnak tartják Kőszegen az idegenforgalmat, költenek is rá,  de el akarják érni,  hogy ne sikkadjon el az abból származó bevétel. Ennek érdekében  ellenőrzéseket végeznek. Áttekintik  a  vendégkönyveket.  Ezek a  helyszínen történnek, 8-20 óra között, tapintatosan, nem zavarva   a vendégek nyugalmát. Fontos pontosan tudni, mennyi időt tölt el Kőszegen az  üdülővendég, mert a beszedett idegenforgalmi adó minden forintjához további 1,5 forint normatív hozzájárulást kap a város  az államtól.
  
Vállalkozások adónemei: üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze utáni építményadó, telek utáni telekadó és a helyi iparűzési adó.  Kőszegen a törvények,  rendeletek elemzése után  arra jutottak:  differenciált, funkció szerinti adósávok nem alkalmazhatóak vállalkozóknál. Ezért az építményadó rendszerét év végével újra kell gondolni,  továbbá arra tekintettel, hogy a helyi adórendeletekről, illetve az önkormányzatok finanszírozásáról is új rendelkezések várhatóak, a helyi adórendelet gyökeres átdolgozására csak ezek ismeretében, év végén kerülhet majd sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!