Hírek

2012.10.27. 05:31

Elmentette, odaadta - Németh Mihály ajándéka Sárvárnak

Németh Mihály szobrász, Sárvár díszpolgára a városnak ajándékozta száthatvanhét alkotását. Az erről szóló szerződést pénteken írták alá.

Nagy Ildikó

"Sárvár méltán lehet büszke fiára." Ezt írta egy látogató a sárvári Nádasdy-vár 5. számú bástyájában nyáron megnyílt állandó kiállítás vendégkönyvébe. A város fia - és egyben díszpolgára - pedig nem más, mint Németh Mihály szobrász, aki Elmentettem címmel gyűjtötte egy térbe - vagy ahogy a megnyitón Kondora István sárvári polgármester fogalmazott: szarkofágba - életművének legfontosabb alkotásait.

Péntek délben ismét ünnep volt a bástyában, ahol a szobrok előterében álló asztal és két szék is fontos szerepet játszott. A 87 esztendős szobrász - aki egyébként nem szereti, ha művésznek titulálják, mondván: művészből sok van, szobrászból kevés - ugyanis szülővárosának ajándékozta az állandó kiállításon látható százhatvanyegy és további hat alkotását. A város képviselő-testülete csütörtökön köszönettel elfogadta a felajánlást, az ajándékozásról szóló szerződést pedig pénteken írták alá - hát, ezért kellett az asztal és a két szék...

- Az utóbbi évtizedekben ez a legnagyobb adomány, amit a város kapott - fogalmazott Kondora István polgármester, aki a városvezetés és a sárvári polgárok nevében mondott köszönetet a nemes gesztusért. És bár lehet, hogy ilyen ünnepi pillanatokban nem illendő számokkal előhozakodni, talán nem baj, ha leírjuk: Németh Mihály ajándékának értékét 67,5 millió forintra becsülik. A felajánlott alkotások értéke azonban nem mérhető forintokban. Lényege éppen abban rejlik, hogy Miska bácsi - ahogy a helyiek szólítják - szobraiban a sárvári emberek is benne vannak. Ahogy Kondora István mondta: ritka, hogy egy életmű ilyen hiteles megfogalmazást ad egy emberről és egy közösségről. És persze  Miska bácsi is boldog, hiszen jó helyre kerültek a művei. "Ez régen jégverem volt, itt dolgozott az apám", mondta pénteken. Halkan hozzátette azt is: csak azt sajnálja, hogy azok, akikkel gyerekként itt kergette a labdát, és akik előtt most kihúzhatná magát, már nincsenek itt... Kár ezen bánkódni Miska bácsi, látják ők odafentről is, úgyhogy húzza csak ki magát bátran...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!