Hírek

2015.10.12. 17:44

Elnéptelenednek a vasi települések? A megye 13 városa közül csupán Bük lakossága növekedett a vizsgált időszakban

Megyei körkép - Elmondjuk, melyik Vas megyei település fogy a legintenzívebben, és megtudhatja azt is, hogy melyik település lakossága nőtt a legnagyobb mértékben. Valamint eláruljuk, melyik az az egyetlen város, ahol nő a lakosságszám.

Budai Dávid

Az, hogy Magyarország népessége fogy, az nem újdonság. Persze nem volt ez mindig így. Például 1949-ben alig több mint 9 millióan éltek az országban, ez a szám aztán 1980-ig jelentősen növekedett is és csaknem 11 millió főre duzzadt. Vagyis röpke harminc év alatt csaknem másfél millióval lettünk többen. Nyolcvanban aztán valami megtört, és elindult a fogyás, így tízévente körülbelül 300 ezerrel vagyunk kevesebben. Most ott tartunk, hogy már a tíz milliót sem éri el Magyarország lakossága. Ez azt jelenti, hogy 1980 óta, amikor megtorpant a növekedés, újabb harminc év alatt csaknem egymillióval lettünk kevesebben. Már nem kell sok és elérjük azt a lakosságszámot, ami a hatvanas években volt. Ez tehát az alaphelyzet.

2001-2011 között ezeknek a településeknek a lakossága fogyott a legnagyobb mértékben a megyében. Grafika: Kelemen Attila

Igen ám, de a népességfogyást befolyásoló két tényező: a természetes szaporulat kontra halálozás, valamint a népességvándorlás, területenként komoly eltérést mutat. Míg az ország keleti felén valóságos népvándorlás van, és gyakorlatilag falvak ürülnek ki pár évtized alatt, addig a nyugati végeken, az osztrák határ közelében ennek éppen a fordítottját lehet tapasztalni. Mi legalábbis ezt gondoltuk. A Lechner Tudásközpont térképén – amely Magyarország településeinek lakónépességének változását vizsgálja a 2001 és 2011-es időszakban – egészen furcsa adatokra bukkantunk, ami Vas megyét illeti. Kiderült például, hogy a megye a 13 városa közül egyedül Bük lakossága növekedett a vizsgált időszakban, pedig itt is, akárcsak az összes többi városban magasabb volt a halálozási, mint a születési arány. A növekedés oka tehát a betelepülés, aminek következtében Bük lakossága tíz év alatt több mint hét százalékkal nőtt. Érdekesség, hogy a megye legfiatalabb városa, Jánosháza több mint tízszázalékos csökkenést könyvelhetett el az adott időszakban, így a 2013-ban megszerzett városi cím a lehető legjobbkor jött a településnek. Megesküdtünk volna, hogy az osztrák határ menti települések egytől egyig egyre növekvő lakosságszámot produkálnak, de az az igazság, hogy a megye határain szinte kivétel nélkül csökken a lakosság létszáma. Na, de akkor lássuk azt a pár üdítő kivételt: a szlovén határ mellett lévő Orfalu több mint tíz-, a Veszprém megyével határos Boba valamivel több, mint egy- és a szintén Veszprém megye határán fekvő Mersevát pedig csaknem négyszázalékos növekedést tud felmutatni. Az összes többi megye- vagy országhatár menti településen fogy a lakosság. Különösen igaz ez a megye déli és keleti csücskére, ami a fogyás intenzitását jelenti, de hangsúlyozzuk, az osztrák határ melletti települések sem kivételek.

Általánosságban elmondható, ha csak a születés-halálozás arányát nézzük, akkor mindenhol csökken a lakosság, kivéve Kemenespálfát, ahol csaknem egy, valamint Kemenesszentmártont, ahol csaknem két százalékkal többen születtek, mint ahányan meghaltak. A legjelentősebb népességfogyást Döröskén tapasztalták az elmúlt időszakban. Itt csaknem 37 százalékkal többen haltak meg, mint születtek, azonban mivel többen érkeztek a településre, mint ahányan elvándoroltak, ezért a településfogyási rangsorban, a csaknem -28 százalékpontos elmozdulás csak a hatodik helyre volt elég. Ezzel el is érkeztünk Döbörhegyhez, ahol tíz év alatt csaknem 35 százalékkal csökkent a falu lakossága, legalábbis a statisztika szerint.

Végezetül lássuk azt a települést, amelynek a lakossága a legnagyobb iramban nőtt. Aki arra tippel, hogy a Szombathely vonzáskörzetében kell keresni a nyertest, annak félig igaza van. Dobogós lett Torony, ahol több mint ötödével nőtt a lakosság száma tíz év alatt. És igaz, hogy több mint negyedével nőtt meg Sé lakosainak a száma, ám hajszál híján ugyan, de ez csak a második helyre volt elég. Az igazság az, hogy ha hiszi, ha nem Tokorcs lakossága, csaknem 26 százalékkal nőtt tíz év alatt, ezzel elhódította Vas megye legintenzívebben növekvő településének a címét. De vajon miért Bük a legvonzóbb vasi város? Miért fogy Döbörhegy lakossága olyan elképesztő ütemben? Hogyan lehetséges, hogy Tokorcs minden vasi települést megelőzött lakosságszám növekedésben? Összeállításunk következő részében ezekre a kérdésekre keressük a választ.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!