Hírek

2014.11.05. 19:50

Elődök nyomán

Szombathely - Harminc éve indult a képzés a szombathelyi egyetem, illetve jogelődje természettudományi karán. Ennek apropóján konferenciát rendeztek a Savaria Egyetemi Központban.

Köszöntőjében Faragó Sándor rektor és Gyurácz József dékán is kiemelte, hogy a Kitaibel Pál Környezettudományi doktori iskola és a duális rendszerű gépészmérnökképzés újabb lendületet ad majd a felsőfokú természettudományos oktatásnak Szombathelyen. A magyar tudomány ünnepe alkalmából Puskás Tivadar polgármester arra emlékeztetett, hogy az önkormányzat, valamint a városban működő felsőoktatási intézmények több együttműködési megállapodás aláírásával az utóbbi időben szorosabbra fűzték a kapcsolatukat a Magyar Tudományos Akadémiával.

Faragó Sándor rektor mondott köszöntőt a tegnapi ünnepségen (Fotó: Médiaközpont)

Harangozó Bertalan kormánymegbízott azokat a jeles természettudósokat sorolta, akik tevékenységükkel a város hírnevét öregbítették. Így említést tett Kuncz Adolf premontrei tanár kísérletéről a Foucault-ingával, a Gothard-fivéreknek a csillagászat területén végzett munkájáról, valamint Edelmann Sebő fizikusról, aki közreműködött az ikervári vízierőmű létrehozásában. Veress Márton egyetemi tanár a kezdetektől idézte a természettudományi kar működésének legfontosabb állomásait, illetve bemutatta az általa vezette doktori iskolát. A Messze látó tudomány: felelős válaszok a jövőnek című konferencia ezután szakmai előadásokkal folytatódott. A résztvevők végül az egyetem előtti felavatták az emlékfa tábláját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!