Hírek

2017.03.03. 18:40

Az ELTE megérkezett Szombathelyre - A SEK a fejlődés új lehetőségét kapta

Szombathely - Az ELTE megérkezett Szombathelyre címmel ünnepi rendezvényt tartottak pénteken délelőtt az egyetem Károlyi Gáspár téri A épületének dísztermében.

Tóth Kata

A két felsőoktatási intézmény, az ELTE és a Savaria Egyetemi Központ (SEK) integrációjának alkalmából szervezett programon ünnepi köszöntőket hallhatott a közönség, díszokleveleket adtak át mindazoknak, akik segítették az előkészítő munkát, és oktatók, hallgatók részvételével műsort láthattak a résztvevők.

Házasság, frigy, nász - ezekkel a szavakkal illették a megszólalók az ELTE és a SEK együttműködését. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő egyenesen jó értelemben vett érdekházasságról beszélt, amely stabil alapja a tartós együttélésnek. Kiemelte, Szombathely gazdasági teljesítménye mintegy megduplázódott a hét évvel ezelőtti állapothoz képest. Egy ilyen város pedig ideális partnere egy olyan nagy múltú, erős egyetemnek, mint az ELTE.

Majthényi László, dr. Gloviczki Zoltán, dr. Kisfaludi András, dr. Németh István, dr. Hende Csaba és dr. Puskás Tivadar az ünnepi rendezvényen
Fotó: Unger Tamás

Az integráció egy új szakasz kezdetét jelenti az ELTE életében is, nem csak a SEK számára. Nagy várakozással figyelik a döntés eredményét, erre utalt ünnepi beszédében dr. Kisfaludi András, az ELTE általános rektorhelyettese, egyetemi tanár. Egy versenyképes, modern egyetem tervét vázolta fel, egyben bizakodásának adott hangot, alapul véve az előkészítő munkát, ami az együttműködés próbája volt.

- Ami létrejött, az összhangban van azzal az értékrenddel, amit az ELTE eddig is képviselt. Elkötelezettek vagyunk a hagyományaink megőrzése érdekében, egyben nyitottak is a megújulásra. Szavai szerint a szombathelyi kampusz fontos szerepet kaphat a nemzetközi ügyek fejlesztésében is. Az integráció a stratégiai előnyökre épít, élve a térség kiváló adottságaival. Az új kezdet ünnepéről beszélt, azt kívánva, hogy az integráció állja ki az idők próbáját.

Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal új elnöke az ELTE jöttével érkező új virágkorhoz kívánt minden jót. Felajánlotta a hivatal segítségét ahhoz, hogy olyan sikerek szülessenek, amilyen az egykori Savaria lenyomata emlékezetünkben.

Dr. Németh István rektorhelyettes mondja köszöntőbeszédét az ELTE Savaria Egyetemi Központ dísztermében tartott ünnepi rendezvényen
Fotó: Unger Tamás

Arról beszélve, hogy mit jelent Szombathelynek az új kampusz, dr. Németh István, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese az integrációt egy nászhoz hasonlította. Minőségi ugrást, új kihívást, megújulást hozó kapcsolathoz, amelyben meg kell felelni az elvárásoknak. Az egyetem közszolgálati szerepeként kijelölte: piacképes tudást kell adni, amely a régió továbbfejlődését segíti elő. Hozzáfűzte, az értelmiségi nevelés misszióját is szem előtt kell tartani. - Az ELTE bástyájaként, a Berzsenyi-brandet visszaépítve, identitásunkat megtartva kívánunk az ELTE-hez kapcsolódni. Milliárdos fejlesztések előtt állunk. Számunkra az ELTE stabilitást, biztonságot és új jövőképet jelent - mondta.

Ünnepi köszöntőjében dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő Szombathely történelmi múltjának jeles eseményeit idézte, kiemelve, hogy soknemzetiségű, többkultúrájú, európai összefüggésekben gondolkodó, toleráns, befogadó vidék és nép vagyunk. Lokálpatrióták, akiktől távol áll a provincializmus.

- Ez a vidék mindig akkor virágzott és tudott a nyugat királynője lenni, amikor az európai vagy közép-európai integráció része lehetett - mondta. Kiemelte, Szombathely gazdasági teljesítménye mintegy megduplázódott a hét évvel ezelőtti állapothoz képest. Egy ilyen város pedig ideális partnere egy olyan nagy múltú, erős egyetemnek, mint az ELTE. Szavai szerint a jövő ebben a városban épül, mostantól az ELTE részeként.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a város nevében mondott köszönetet, hiszen az ELTE-integrációval a SEK a fejlődés új lehetőségét kapta. Így olyan minőségű felsőoktatás valósulhat meg, amely piacképes tudást ad a hallgatóknak. Úgy fogalmazott: - Ma olyan házasság indul, amelynek reméljük, rengeteg gyermeke lesz, és talán megoldja a demográfiai problémáinkat is. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a teremben jelen levők kapcsán arra hívta fel az ELTE rektorhelyettesének figyelmét, hogy milyen összetartó megyei közösségbe érkezett. A vasi városok polgármesterei, a megye életében meghatározó cégek vezetői, a társadalmi feladatokat ellátó közszolgáltatók is az ünnepség résztvevői voltak. Az új frigyről, az integrációról szólva arra figyelmeztetett: akkor működik egy házasság, ha mindkét fél jól érzi magát benne.

Az ünnepi műsorban fellépett a Szökős Néptáncegyüttes. Weöres Sándor verseit Jakab Roxána, Lutor Katalin és Pesti Arnold szólaltatták meg. Az összeállítást Bach, Mozart, valamint egy Pavarotti előadásában ismert olasz dallammal fűszerezték az ének szakos hallgatók. Az ünnepi műsor végén először csendült fel a nagyszombati himnusz az ELTE jogelőd intézményének alapítása tiszteletére, megemlékezve arról, hogy 1635-ben Nagyszombaton alapította az egyetemet Pázmány Péter esztergomi érsek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!