Hírek

2012.08.30. 05:15

Emelkedhet a hús ára, de hogy mennyivel, még nem tudni

Vas megye - Az aszály miatt a vártnál jóval kevesebb gabona termett, szójából és kukoricából is kevesebbet takarítottak be az idén. Ráadásul a kukorica egy részét az állatok helyett az energiaipar nyeli le. Tovább tetézi a bajt, hogy Amerikában is megtizedelte a szója- és a kukoricatermést a szárazság, a takarmányárak egy év alatt majdnem ötven százalékkal emelkedtek. Ezekből pedig egyenesen következik, hogy többet kell majd fizetnünk a húsért. Hogy pontosan mennyivel, azt még nem tudni. A Baromfi Terméktanács 10-15 százalékos áremelkedést prognosztizált.

Nagy Ildikó

 A Dunaföldváron megnyitott bioetanol üzemben 80 ezer hektárnyi területen termett kukoricát dolgoznak fel, ez 10 százaléka a magyarországi vetésterületnek, és állítólag újabb üzemek is nyílnak - világít rá az állattartók egyik fő gondjára Rácz Károly családi gazdálkodó. Hozzáteszi ugyan, hogy a bioetanol-gyártás mellékterméke elméletileg alkalmas lenne takarmányozásra, ám a gyakorlatban ez nálunk még nem működik.


A szárazság is nagy gond, ám az aszály esetében is érdemes messzebbre tekinteni. Mondjuk Amerikába, ahol szójából és kukoricából is jelentős mennyiséget termelnek, és a csapadékhiány miatt sokkal kevesebb lesz a termés.
- Egy évvel ezelőtt 90-100 forint volt a szója kilónkénti ára, most 180-190 forint körül van. A szójadara mázsája tavaly 9-10 ezer forintba került, most ugyanennyi mennyiségért 18-19 ezer forintot kell fizetniük az állattartóknak - teszi hozzá a gazdálkodó. A takarmánygabonával ugyanez a helyzet: tavaly  4500 forintért adták mázsáját, most 6 ezer és 7 ezer forint között van az ára. Vagyis: a takarmányozás költsége csaknem 50 százalékkal emelkedett egy év alatt, és mivel ez a tétel az állattartás összköltségének 60 százaléka, nehéz helyzetbe kerültek az állattartók.
- Tavaly óta 400 forintot kapunk a sertéshús kilójáért, ezt az árat legalább 100 forinttal kellene emelni ahhoz, hogy megérje állatot tartani - mondja Rácz Károly. Azt meg már csak halkan teszi hozzá, hogy akkor járnának jól, ha a megtermelt növényeket eladnák, és nem bajlódnának az állatokkal.

Szakemberek szerint azok, akik ezt könnyen megtehetik, lehet, hogy felhagynak az állattartással. Ugyanakkor vannak gazdálkodók - nem is kevesen -, akik ilyen-olyan pályázat nyerteseként jó pár évre elköteleződtek, és nem tehetik meg, hogy felszámolják az állatállományt.
Feltehetően ezekkel a problémákkal a kormányzati körökben is tisztában vannak, hiszen éppen szerdán tárgyaltak arról, miként lehetne segítséget nyújtani az agrárium szereplőinek.
A  hús ára várhatóan emelkedni fog, hogy mennyivel, azt azonban egyelőre senki nem tudja megjósolni. Ráadásul az aszály és a hőség a baromfiállományt is megviselte, így várhatóan a csirke- és a pulykahús is  többe fog kerülni. A tojóállomány is gyengébben teljesített, de állítólag a tojás  amúgy sem alacsony  ára nem fog emelkedni. A Baromfi Terméktanács előzetes becslése szerint a baromfihús ára mintegy 10-15 százalékkal biztosan emelkedni fog. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!