Hírek

2017.02.28. 18:56

Engedély nélkül tilos agancsot gyűjteni

Megyei körkép - Bár jó biznisznek tűnhet a lehullatott agancsok gyűjtése, aki engedély nélkül teszi ezt, annak lopásért kell felelnie.

Nagy Ildikó

A szarvasbikák ezekben a hetekben hullatják agancsaikat, és vannak, akik - értékesítési szándékkal - összegyűjtik azokat. Nem árt azonban tudniuk, hogy a vadászati törvény értelmében a „levetett” agancs a vadászatra jogosult szervezet tulajdona, így aki az elhullajtott agancsokat összegyűjti, tulajdonképpen lopást követ el.

Gagyi István, a megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke azt mondja, nem ritka, hogy a „gyűjtők” az erdőben kifeszített drótokkal próbálják csapdába csalni a szarvasbikákat, amelyek így nem csak leejtik fejükről az agancsot, de menekülésük közben olyan sérüléseket is szerezhetnek, amelyek megzavarják a későbbi agancsképződést. A vadászati törvény egyébként a vad indokolatlan zavarását is tiltja, így akit tetten érnek, azt vadvédelmi bírsággal sújthatja a hatóság.

Gagyi István elnök arra is felhívja a figyelmet, hogy az elkövetkezendő hetekben a hatóságok összehangolt ellenőrzéseket tarthatnak a vasi erdőkben. A törvény előírásai ellen vétőket egyébként a hivatásos vadász is kérdőre vonhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!