Hírek

2015.09.12. 06:27

Épül a második vasi ideiglenes befogadó állomás Szentgotthárdnál - folyamatosan frissül

Szombaton Szentgotthárd és Rábafüzes között, a határtól 300 méterre építik fel a második vasi, migránsokat befogadó állomást. Információink szerint ez az 500-600 fő befogadására alkalmas tábor "zöldmezős" beruházás lesz, a város határában, lakott területen kívül állítják fel a sátrakat.

Vas Népe

Helyiektől úgy tudjuk, hogy a körmendi ideiglenes regisztrációs ponton egy busznyi migráns töltötte a szombatra virradó éjszakát, ők valószínűleg ma reggel indulnak tovább Ausztria irányába.

A körmendi ideiglenes regisztrációs ponton egy busznyi migráns töltötte a szombatra virradó éjszakát Fotó: Szendi Péter

Ötvenen indultak Körmendről a határ felé

Vonultak szombat reggel az illegális migránsok Körmendről a határ felé. Információink szerint éjszaka érkeztek a körmendi regisztrációs pontra, innen gyalog visz az útjuk tovább, Ausztriába.

11:05 Szombathelyi nagycsaládosok segítenek a menekülteknek: érkeznek a takarók – ma 13 óráig fogadjuk az ŐrvidékHázban az adományokat

11:25 Négyszáz férőhelyes lesz és az egykori vasfüggöny helyén épül

Szentgotthárd - A körmendivel ellentétben nem belügyminisztériumi ingatlanon, hanem az ipari parkban épül befogadóállomás. Az ipari park egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégé.

- Jól halad a munka, a katasztrófavédők dolgoznak a sátrak építésén - mondta el Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere.

Pénteken, kora este még nem volt hivatalos, ami szombatra biztos lett: a második befogadóállomás épül Vas megyében.

Négyszáz férőhelyes lesz a befogadóállomás, és ahogy a körmendi, úgy ez is "ideiglenes". Azt Huszár Gábor nem tudta megmondani, hogy szintén regisztrációs pontnak nevezik-e majd a sátortábort.

Más forrásunk szerint 60 sátor lesz, tíz sorban, soronként három sátrat építenek, összesen 580 férőhellyel.

Az építkezés pikantériája, hogy éppen az egykori vasfüggöny helyén készülnek a sátrak.

Természetesen közelebb van a határhoz a szentgotthárdi, mint a körmendi állomás: mindössze ötven méter Ausztria.

Felmerülhet a kérdés, hogy a szentgotthárdi pont kialakításával szükség lesz-e a körmendire?

Hiszen nem éjszakáznak tömegesen a sátortáborban az illegálisan hazánkba érkezők, sőt. Néhány percet, órát maradnak csak és indulnak tovább Ausztriába.

Márpedig az eddigi körmendi tapasztalatok alapján kényelmesebb a migránsoknak és kevesebb munka a rendőröknek, ha nem kilométereket, csak métereket gyalogolnak a menekültek, amíg elhagyják Magyarországot.

Szinte percek alatt elkészül egy-egy sátor az ipari parkban, fél óra alatt húzták fel az első hatot. A fűnyírótraktor alig előzi meg a sátorépítőket. Azért kávéval, teával felszerelkeztek az építkezők, még ha nem is húzódik el napokig a munka.

Halomban állnak a matracok az ipari park bekötőútján, azok kerülnek majd a tábori ágyakra.

A katasztrófavédelem és a Belügyminisztérium sem adott ki hivatalos tájékoztatást a szentgotthárdi építkezés ügyében.

A Jobbik már jelezte: vasárnap délután tüntetnek a második vasi állomás, illetve a migránsok ellen Szentgotthárdon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!