Hírek

2014.01.01. 16:05

Erdei élőhely rekonstrukció

Kőszeg - Uniós támogatással felújítások zajlanak a Chernel-kertben, élőhely-rekonstrukció a Kőszegi-hegységben.

Némethy Mária

Az Őrségi Nemzeti Park madárvédelmi mintatelepe a Bechtold István Látogatóközponthoz kapcsolódó arborétumban, a Chernel-kertben működik. Létesítésével Chernel István és Bechtold István példáját követte az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság. Ebben egyrészt a ház körüli madárvédelem eszközeit mutatják be, másrészt itt működik az igazgatóság ragadozómadár-gondozó és visszatelepítő központja. A röpdékben mintegy húsz faj egyedeit gondozzák. Néhány bemutatómadárnak köszönhetően azonban mindenkinek biztosítják az egyébként csak messziről látható ragadozókkal való találkozás élményét. Él ott az ázsiai sztyeppéken fészkelő pusztai sas, a sziklán költő uhu és vándorsólyom, héja és sérült vörös vércse is.

A madárvédelmi mintatelep fennállása óta az elmúlt őszön első ízben érkezett lappantyú a telepre. Rövid lábadozás után szabadon engedték. (A faj jellegzetessége, hogy tollainak mintázata és színe szürkés fakéreghez hasonló, mellyel tökéletesen beleolvad a környezetébe.)

Ezen a télen nagy átalakuláson megy keresztül a mintatelep. Felújítások kezdődtek el novemberben, ezért most nem tekinthetők meg. Ha az átalakítások befejeződnek, akkor két új, praktikus, látványát tekintve is szép madárröpdébe költözhetnek majd vissza a mintatelepen élő sérült madarak.

– A Környezet és Energia Operatív Programban nyert 300 millió forintos pályázatból készül el ez is, de a hegységben is elkészültek természetvédelmi létesítmények – hallottuk dr. Németh Csabától, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetőjétől. Erdei élőhely-rekonstrukciós program valósul meg a Kőszegi-hegységben. Ez a terv szerint 2015 júniusáig tart majd.

A hegy számos pontján látványos építkezések, például látszólag érthetetlen okból felállított kerítések keltik fel az arra kirándulók kíváncsiságát. Másutt látványos odútelepekre bukkannak, vagy kivágott és ottfelejtettnek hitt fatörzsekre.

Ezek annak az EU-s támogatással elnyert pályázatnak az elemei, amely a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködéséből született. Ennek legfőbb célja az erdők egészségi állapotának javítása, a kiemelkedő jelentőségű élőhelyek és védett természeti értékek megőrzése, helyreállítása az Európai Unió támogatásával.

Ősszel 40 denevérodút, 37 macskabagolyodút és 46 kékgalambodút helyeztek el a Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén. Kerítést kaptak a nagyméretű erdei vöröshangyabolyok, néhány kiemelt figyelmet érdemlő lágyszárú növényfaj ott élő állománya, és megtörtént a kőszegi tőzegmohás láp élőhelyfejlesztése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!