Hírek

2009.09.24. 09:05

Erdő Péter: Benedek pápa enciklikájában az emberiség fejlődéséért aggódik

Budapest - XVI. Benedek pápa legújabb enciklikájának gondolatai közül elsődleges az emberiség fejlődéséért való aggodalom - mondta Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a XVI. Benedek pápa Szeretet az igazságban című enciklikájának magyarországi bemutatóján.

MTI

Hisznek abban, hogy az emberiség történelme nem monoton, hanem egy célirányos folyamat, az Istennek ésszerű terve van az emberiséggel - közölte Erdő Péter. Hozzátette: felvetődik a kérdés, hogy a gazdaság kivonhatja-e magát az erkölcs hatálya alól. Minden mozzanata a gazdasági életnek emberi cselekvésekből áll, az ember pedig tudatos és szabad lény, tehát felelős a tetteiért. Ebből következik, hogy a gazdasági élet szereplői sem tekinthetnek el az etikai szempontoktól.
   
Erdő Péter szerint a körlevélben hangsúlyt kap a globalizáció is, amelyről a többi között Benedek pápa azt írta: a globalizáció lehetőségeket rejt, amelyeket különféleképpen lehet használni. "Lehet használni az emberiség pusztulására és (...) a fejlődésre, haladásra, gyarapodásra is" - fűzte hozzá.
    
Beran Ferenc egyetemi docens, a magyar fordítás rektora a kötetet bemutató sajtótájékoztatón azt mondta: Benedek pápa az írás szerint a többi között a reményben, a kölcsönös bizalomra építő gazdaságban látja a megújulás lehetőségét. Kitér a környezetvédelem, a kölcsönös összefogás fontosságára is, s hangsúlyozza: politikai világtekintélyre van szükség.
    
XVI. Benedek pápa enciklikáját július 7-én - a világ gazdaságilag legfejlettebb államait tömörítő G8 csoport csúcstalálkozójának előestéjén -  mutatta be a vatikáni Szentszék sajtóirodája. Az MTI által korábban megkérdezett szakértő szerint a körlevélben a pápa megismétli elődei gondolatát, miszerint a gazdasági tevékenység végső célja a közjó, a profit csak eszköz ahhoz, hogy más értékelvű, például társadalmi célok megvalósuljanak.
    
Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, közgazdász elmondta: az enciklika tárgyalja a népességnövekedés kérdését. Hibásnak mondja ki azokat a nézeteket, amelyek a népességnövekedést teszik meg a fejlődés kerékkötőjének; beszél a születés-ellenes mentalitás térnyerése kapcsán az élet tiszteletéről, elfogadásáról is.
    
A pápa szerint az ember a Teremtő szerepébe képzeli magát, mert az erkölcs, a szeretet, az értékek és az ész együttesének figyelmen kívül hagyásával cselekszik, pusztán a technológia figyelembevételével, ami irracionálissá teszi annak használatát.
    
A körlevél a pápa eredeti szándéka szerint VI. Pál 1967-es Populorum progressio kezdetű enciklikájának negyvenedik évfordulójára készült, amely a maga idejében a fejlődésről alapozott meg egy olyan szemléletet, amelyre II. János Pál pápa is épített az 1990-es évek tájékán írt körleveleiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!