Hírek

2009.09.16. 02:28

Éremgyűjtők kiállítása a Kemenesaljai Művelődési Központban

Celldömölk - Szeptember 22-éig látogatható a helyi éremgyűjtők kiállítása a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. A gyűjtők vasárnap országos cserenapot tartanak.

Balla Emőke

A csoport évente egy-két kiállítással rukkol elő, az idén március 15-én rendezték első tárlatukat. A közelmúltban nyílt, szeptember 22-éig megtekinthető Requiem... 2009 című kiállítás a második világháborúhoz kötődik. Katonaruhák, repülőgépek darabjai, gázálarcok, ivópoharak, tábori telefon, pilótatőrök, képeslapok is közszemlére kerültek, de természetesen jelvények és kitüntetések is helyet kaptak a kiállításon. A tárlat rendezését hosszas előkészítő munka előzte meg, hónapokba telt, míg kikristályosodott, ki milyen kincsekkel tud hozzájárulni a kiállítás sikeréhez.

- Az éremgyűjtés nem olcsó hobbi, ennél többe csak a vadászat kerül - mondja félig viccesen dr. Hollósy István, aki maga is gazdag gyűjteménnyel büszkélkedhet. A celldömölki csoport elnöke az emlékérmekre és a kitüntetésekre szakosodott , megkockáztathatjuk a kijelentést, hogy a környéken neki van a legtöbb kiváló dolgozó kitüntetése.

A celldömölki éremgyűjtők vasárnapra országos cserenapot hirdettek: a KMKK aulájába ki-ki elhozhatja cserére vagy eladásra kínált darabjait. A börze iránt óriási az érdeklődés: száz asztalt már előre lefoglaltak a gyűjtők.

És hogy milyen kincsre vadászik a celldömölki csoport elnöke? Dr. Hollósy István azt mondja, az éremgyűjtők székesfehérvári vándorgyűlése alkalmából kiadott emlékéremnek nagyon örülne.

- A cserenap különösen jó alkalom a kincsvadászatra - mondja az elnök, aki azt is el-árulja, hogy régiségkereskedőknél is lehet kuriózumokra bukkanni. A zsibi már nem annyira jó lelőhely, bár azt mondja, ő is vett már igazi kincset két gombóc fagylalt áráért. Persze ezt a szerencsét az árus tájékozatlanságának köszönhette.

A gyűjtők már tervezgetik a jövő évi kiállítást, mely valószínűleg helytörténeti témájú lesz. Jövőre egy tárlatot terveznek a celldömölki éremgyűjtők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!