Hírek

2017.03.26. 19:20

Ahol a kétezer forint húszezret ér - szombathelyi éremgyűjtők találkoztak

Szombathely - Első tavaszi találkozóját tartotta az éremgyűjtők szervezetének szombathelyi csoportja. Sem vendégből, sem érdekességekből nem volt hiány.

Turbók Attila

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének szombathelyi csoportja első tavaszi találkozóját tartotta vasárnap délelőtt. Érdeklődőből sem volt hiány a rendezvényen, ám a nagy „tömeget” a kiállított érmék, bankjegyek, kitűzők és több kitűntetés adta. A ritkaságok között a látogatók egyebek között találkozhattak olyan 2 ezer forintossal is, amely napjainkra már húszezer forintot érhet a gyűjtőknek.

- Elmondhatom, hogy az elmúlt  négy évtizedben a pénzérmék, bankjegyek ritkaságait sikerült gyűjtenem, ebbéli tapasztalataimat már szerte az országban oktattam más gyűjtőknek is, a megszerzett tudás napjainkra egyfajta szakértői státuszt is kölcsönzött - jegyezte meg a szombathelyi találkozón Pál József, a helyi éremgyűjtő csoport titkára. A vasárnapi összejövetelen olyan ritkaságokat mutatott, amelyek nem véletlenül tették a magyarországi numizmatika egyik legtapasztaltabb szakértőjévé. - Órákat lehet mesélni e szép szenvedélyről, de talán a magyarok közül is kevesen tudják, hogy a fém kétszáz forintosok 1992-ben készült darabjait az angol királyi pénzverdében készítették, a magyar pénzverde leterheltsége miatt - mesélte Pál József.

A találkozón kiállított érmek között mutatott olyan tízfillérest, amely bronzból készült és mindkét oldalán a névértéke szerepel. - Ezek olyan ritkaságok, amelyeket évtizedek óta gyűjtök, a pénzverde is nem egy alkalommal kéri ki véleményemet egy-egy ritkább érméről - mondta a szombathelyi titkár. Elmesélte azt is, hogy ez a hobbi meglehetősen népszerű Magyarországon, hiszen csaknem ötven településen foglalkoznak numizmatikával, szombathelyi csoportjukban is ötven tag hódol gyűjtőszenvedélyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!