Hírek

2016.06.01. 10:59

Érettségi két év alatt? - Ma már ez sem lehetetlen

Az új köznevelési törvénynek köszönhetően immár két év alatt szerezhetnek érettségit esti tagozaton azok, akik rendelkeznek szakmunkás-bizonyítvánnyal. Kondics Ferenccel, az egyik szombathelyi iskola igazgatóhelyettesével beszélgettünk, aki azt is elmesélte, hogy egyszer együtt érettségizett anya és lánya.

Cseszkó Tamás

Több évtizedes hagyománya van az esti érettséginek, korábban „szakmunkások szakközépiskolájaként", majd „felnőttek középiskolájaként" volt ismert a képzési forma. Az új köznevelési törvény jelentősen könnyíti azok életét, akik felnőtt fejjel döntenek úgy, hogy érettségit szeretnének szerezni.

Ha valakinek van szakmunkás-bizonyítványa, két év alatt esti tagozaton fel tud készülni a megmérettetésre, és csupán a négy klasszikus tantárgyból; magyarból, matematikából, történelemből és egy idegen nyelvből kell vizsgáznia. A szakiskolai bizonyítvány ugyanis kiváltja az ötödik tárgyat. Kondics Ferenc azt is elárulta, hogy vannak diákok, akik a szakiskola elvégzése után munkába állnak, így az esti képzést választják, de az intézmény tanárai is folyamatosan toboroznak, így több vállalattól érkeznek tanulók. - Vannak, akik 40-50 évesen döntenek úgy, hogy beülnek az iskolapadba, az a tapasztalat, hogy ők talán még elkötelezettebbek, hiszen folyamatosan helyt akarnak állni, nem szeretnének szégyenben maradni - mondta el, hozzátéve, hogy volt olyan, hogy anya és lánya egyszerre választották az esti tagozatot, ahol egyébként nincs felső korhatár.

Korábban hároméves volt a képzés, most két év alatt szerezhetnek érettségit a jelentkezők, ráadásul hetente csupán két napot vesz igénybe a tanulás. Mivel nem biztos, hogy a munkahelyi elfoglaltságok miatt mindenki mindig jelen tud lenni, a feleltetéstől és a dolgozatírástól eltekintenek, helyette januárban és júniusban kell írásbeli és szóbeli beszámolókkal bizonyítani, hogy sikerült megszerezni a tudást.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e lehetőség a továbbtanulásra, a válasz pedig egyértelmű igen, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy tudatosan kell ilyenkor plusz tantárgyat választani, az ilyen intézményekben van lehetőség, hogy például földrajzból, biológiából vagy informatikából készüljenek fel további érettségi vizsgára. Kondics Ferenc iskolájában jelenleg évfolyamonként egy-egy végzős osztály van 15 tanulóval, a mostani könnyítésektől azonban azt várják, hogy még többen jelentkeznek – augusztus 31-éig tehetik ezt meg a tanulni vágyók a törvény szerint. A képzés díjtalan, nincs tanulmányi díj, a vizsga sincs költségekhez kötve, csupán a tankönyvekért kell fizetni.

Címkék#érettségi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!