Hírek

2013.11.14. 15:18

Esély az életben maradáshoz

A Pannon Lapok Társasága és a Vas Népe az elmúlt években többször indított olyan akciót, melyben a bajbajutottak megsegítését tűzte ki célul. Olvasóink segítségével tavaly egy beteg kisfiún segítettünk. Idén újabb nemes cél tűztünk ki, a koraszülött csecsemőket ellátó centrumot szeretnénk támogatni.

Bajdó Bettina

Vannak gyermekek, akik küzdelemmel kezdik el az életüket. Küzdeni kénytelenek azért, hogy egyszer majd egyedül vehessenek levegőt, hogy kikerülve az inkubátorból édesanyjuk biztonságot jelentő karjaiban hajthassák álomra a fejüket. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) minden esélyt megadnak ahhoz, hogy ez sikerülhessen. A küzdelemhez azonban nemcsak szülői szeretet, hit, remény, a gyermek küzdeni tudása és a személyzet szakszerű hozzáállása, embersége kell. Szükség van fejlett műszerekre, eszközökre is. Most induló jótékonysági akciónkban az önök segítségével együtt tehetünk azért, hogy az újszülöttek életben maradását és emberfeletti küzdelmét támogathassuk. A részlegen az ő megfigyelésükhöz szükséges műszerekre lenne a legnagyobb szükség.

Az észak-dunántúli térség öt perinatális intenzív centruma Veszprémben, Győrött, Sopronban, Zalaegerszegen, valamint Szombathelyen működik. Összesen 76 ágyon látják el a beteg csecsemőket, havonta jellemzően mintegy 100 esetet. A szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban működő PIC elsősorban Vas megye ellátását biztosítja, a legmagasabb progresszivitási szintű besorolással, és a csecsemő-gyermekgyógyászati osztállyal. Mivel különösen fontos az egészséges életkezdet, ezért kiemelt feladataik közé tartozik az intenzív újszülött ellátás.

Prof. dr. Oroszlán György, a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály vezetője elmondta, hogy a perinatális intenzív centrumban a 12 ágyas részen az újszülött korban beteg gyermekek ellátását végzik. Koraszülöttek kerülnek főként a centrumba, olyan babák, akik nagyon korán, nagyon kis súllyal születnek, s légzészavarral küzdenek. Hozzátette: sok kisbaba betegen jön a világra, hiszen a koraszülés egyik leggyakoribb oka a méhen belüli fertőzés.

– A szombathelyi perinatális intenzív centrum az 1970-es évek végén jött létre, elsők között az országban – folytatta az osztályvezető. – Az elmúlt években többszöri sikeres pályázatnak köszönhetően megújult a centrum, mely több részt is magába foglal. Az intenzív részlegén két kórtermet alakítottunk ki, itt hat-hat inkubátorban ápolják, tartják életben gépek segítségével a csecsemőket. Nemcsak ebből áll a centrum, vannak utógondozást igénylő kisbabák is, számukra külön szobákat tartunk fent. Általában addig kell itt maradniuk a csecsemőknek, amíg nem érik el a körülbelül 2300 grammos súlyt. Sokszor több hónapnyi itt tartózkodás szükséges ahhoz, hogy egészséges legyen a kisgyermek. A cél nemcsak az, hogy életben tartsuk a csecsemőt, hanem az, hogy elérjük: olyan életet élhessen később, melynek során kevesebb egészségügyi problémával kell majd szembe néznie.

A koraszülés gyakorisága még mindig nyolc–tíz százalék, ez az arány az elmúlt évek során sem csökkent. A környező országokéhoz képest rosszabb az arány nálunk, másutt a terhességek öt–hat százaléka ér véget korábban. Az orvosok szerint sok tényező befolyásolhatja a koraszülést, az is szerepet játszhat benne, hogy sok a mesterséges beültetés, melynek során nem egy, hanem több gyermek is megfogan. Továbbá, az utóbbi időben emelkedett az édesanyák életkora is, ezzel arányosan pedig nő a koraszülés kockázata. Jellemző, hogy 35 és 40 év között vállal egyre több nő gyermeket, s sokan ráadásul ebben a korban szülik az első babájukat.

Dr. Grasselly Magdolna, a PIC részlegvezető főorvosa elmondta, hogy közel 300–350 azoknak a babáknak a száma évente, akik bekerülnek ebbe a centrumba. Az itt dolgozók próbálnak mindenben a szülők segítségére sietni, mert tudják, hogy ilyenkor türelem és megértés is szükséges. Fontos, hogy kommunikáljanak a kismamákkal, hiszen mindent el kell mondani. Ahogy a részlegvezető fogalmaz: minden egyes alkalommal át kell állniuk a másik oldalra. Bele kell élniük magukat a kismamák helyzetébe, hogy segíteni és támogatni tudják őket. Hiszen az első kérdés mindenkinél ugyanaz: miért pont én kerültem ebbe a helyzetbe? A trauma feldolgozásában pszichológus is segíti az anyukákat, s olyankor is szükség van a lelki segélyre, amikor nem tudnak segíteni egy apró gyermeken. Amikor egy kisgyermek meghal, nemcsak a családnak nehéz, hanem a centrumban lévő kismamáknak is, hiszen szembesülnek azzal, hogy ez velük is megtörténhet. Éppen ezért a lélek ápolására is nagy hangsúlyt fektetnek.

– Ha nincs életveszélyben egy koraszülött, ez még nem jelenti azt, hogy egészséges – hangsúlyozta a részlegvezető főorvos. – Amíg innen haza nem engedjük, addig nem mondhatunk ilyet. S amikor végre családi körbe kerülhet a gyermek, az sem jelenti azt, hogy később nem lesznek olyan elváltozásai, melyek gondot okozhatnak. Van két utógondozónk is, így nyomon követjük azokat a gyermekeket, akiknek az életfunkcióihoz mi asszisztáltunk egy ideig. Ehhez pedig mindig szükségünk van anyagi segítségre. mindig van olyan műszer, mely nagyon sokat segíteni a csecsemők életben tartásában, megfigyelésében. Jó lenne, ha tudnánk olyan monitorokat és eszközöket venni, mellyel megfigyelhetnénk a kisbabák életfunkcióit.

SEGÍTSÜNK EGYÜTT A CSECSEMŐKNEK!

Küzdeni akarással

Megindító érzés volt belépni a koraszülötteket ápoló intenzív részlegre. Csak a monitorok zaja jelezte, hogy valakik az üveg mögött élik mindennapjaikat. Ahogy közelebb léptünk, akkor pillantottuk meg, hogy apró kezek pihennek a kis takarókon. Majd még közelebb érve csöppnyi fejek bukkantak elő. Apró kis emberek, akik korábban érkeztek erre a világra, küzdeni kényszerülnek minden egyes levegővételnél. A küzdelmükben most mi is segíthetünk nekünk, tegyünk együtt azért, hogy növeljük az esélyt az egészséges életre!

SZÁMLASZÁM: 10300002-10583135-49020102

KÖZLEMÉNY: ADOMÁNY

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!