Hírek

2013.08.25. 17:25

Karnevál: esős, hűvös volt a befejezés

Véget ért az idei, tizennegyedik Savaria Történelmi Karnevál. Pozitívan, jó élményekkel zárták, igaz hűvös, esős időben.

Vas Népe

Vasárnap este hivatalosan is lezárult a Savaria Történelmi Karnevál. Kialudt a láng a karneváli időszámítást jelző Vesta-templomban. A szervezők már a bontási munkálatokra koncentrálnak, a tervek szerint augusztus 28-áig minden helyszínt sikerült visszaállítani az eredeti állapotába, bár abban is bíznak, hogy hamarabb készen lesznek. Az elmúlt három és fél napban számtalan program, rendezvény, szórakozási és kikapcsolódási lehetőség várta az itt élőket és ide látogatókat egyaránt. Karneválozókból pedig nem volt hiány, több mint százezren érdeklődtek idén is a megyeszékhely utcáin a történelmi forgatag iránt. a szervezők elmondták, kisebb problémák felmerültek, de alapvetően minden rendben zajlott.

Vasárnap este kialudt a láng a Vesta-templomban, ezzel véget ért a 14. Savaria Történelmi Karnevál. Kialudt – és nem az eső oltotta el – a Vesta-templom lángját vasárnap este, amely 75 órán keresztül égett a Fő téren, jelezvén a karneváli időszámítást. Vasárnap este aztán a karnevál hivatalos zárásaként kialudt.

Az eső ellenére több mint százezren szórakoztak a tizennegyedik Savaria Történelmi Karnevál ideje alatt a megyeszékhelyen. A hivatalos adatok ugyan még váratnak magukra, ám azt az „egyszerű karneválozó” is érezhette a bőrén: rengetegen vannak. Határozottan állíthatjuk, a Borok Utcája kinőtte magát (idén is).

A tömeg pénteken és szombaton este hömpölygött a leginkább az utcákon. Az eső sem tántorított el úgy tűnik senkit sem, szombaton és vasárnap nap közben is számtalan ember sétálgatott az öreg város vásárán, ahol esetleg csak az árusok panaszkodtak, ki-ki a forgalomra, ki-ki a rossz időjárásra, a hűvös időre.

A hőmérséklet változás sokakat megtréfálhatott, kiváltképp a felvonulók, hagyományőrzők érezhették olykor-olykor kutyául magukat, főleg, ha mezítláb közlekedtek. Polgár Zoltán, a biztonsági irányítási pont vezetője elmondta, a három és fél nap alatt az illetékes szervek nagyon jól és gyorsan tudtak együttműködni, probléma, baj esetén azonnal be tudtak avatkozni. Az illetékes elmondta, szombaton este a Rúzsa Magdi koncert alatt ketten is rosszul lettek, de a szervek koordinált együttműködésének köszönhetően a mentősök azonnal el tudták látni őket. Ezen kívül kisebb közlekedési balesetek igen, személyi sérülés azonban nem történt.



Polgár Zoltán hozzátette, az eső számukra semmilyen fennakadást sem okozott. A legtöbben az esti koncertekre voltak leginkább kíváncsiak –az öreg város vására mellett – gombostűt sem lehetett volna leejteni Rúzsa Magdi vagy a Ghymes együttes koncertjén, de a tömeg, a sok ember jelenléte az eső ellenére is szinte folyamatos volt. Számtalan ember ragadott esernyőt, esőkabátot, vagy keresett egyéb megoldást az eső ellen, és látogatott helyszíneket, programokat. Volt miből válogatni, az idén 20 helyszínre bővül karnevál igencsak színes palettát vonultatott fel. 

Az idén debütáló helyszínek közül kimagaslóan jól teljesített látogatottságában a Zsidó Udvar, ahol a gasztronómiáé, az előadásoké, és a zenéé volt a főszerep, de az Iseum Savaraiense is egyre inkább szerves részét képezi a karneválnak. Olyannyira, hogy a meghirdetett Séta az ókori Savariábant, amely a Fő téri bank alá vezetett, a tervezettnél többször is meg kellett ismételni, pótidőpontokat kínáltak a számtalan érdeklődőnek, mondták el az illetékesek.



A karneválszínház vasárnapig bírta a rossz időben, a délelőtti előadást már nem szabadtéren, hanem a színház épületében tartották meg. A helyszínek közül végül mind kitartott, sikerült megoldást találni az esőre, a Gayer-parkban is fedett ponyva alatt várták a legkisebbeket, akár felhővadászatra is. A való életben a felhőkre nem kellett külön vadászni, jöttek azok maguktól is, de ennek ellenére mindenki „felhőtlenül” szórakozhatott az idei karneválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!