Hírek

2017.06.15. 18:20

Európai nyomás jön kvótaügyben - Júliustól Magyarország vezeti a V4-ek tanácsát

BUDAPEST - Szeptemberben várhatóan felülvizsgálják a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét (CSOK), megfontolandó ugyanis, hogy a bankok helyett az állam végezze a támogatás lebonyolítását - válaszolta újságírói kérdésre Lázár János.

Osváth Sarolta

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásosnál rövidebb csütörtöki sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság nyomást kíván gyakorolni Magyarországra a bevándorlók kötelező befogadását ellenző politika miatt.

A Kormányinfón Lázár János hangsúlyozta: habár az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárással komoly nyomásgyakorlást folytat, hogy a magyar kormány változtassa meg a kvótaügyben elfoglalt álláspontját, erre nincs lehetőség. A magyar választópolgárok kinyilvánították az akaratukat, és ez kötelezi a kormányt a bevándorlók befogadásának megtagadására. Hazánk ebben nincs egyedül, hiszen a V4-ek országai is ugyanilyen állásponton vannak.

A miniszter azzal érvelt, hogy Magyarország teljesítette a szolidaritási kötelezettségét az Európára zúduló bevándorlók megállításával, a jogszabályok megalkotásával és a kerítés felépítésével. Kifejtette, hogy az Európai Bizottság 98 ezer 255 bevándorlót szeretne szétosztani kötelező jelleggel Európában, de eddig mindössze 20 ezer embert sikerült áthelyezni. Egy-két kivétellel ugyanis az uniós tagországok nem hajtják végre a Soros György által diktált tervet - fogalmazott.

Lázár János miniszter
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Majd áttért arra, hogy július 1-jétől Magyarország vezeti a V4-eket: a magyar elnökség 2018. június 30-áig tart. Ebben az időszakban négy témára fókuszálnak: áttekintik, mit jelent a V4-államoknak a következő években az unió, foglakoznak a régiók együttműködésével, a lehetséges infrastrukturális beruházásokkal, a digitalizáció gazdasági versenyképességet erősítő fejlesztésével, valamint a V4-ek globális erőtérben betölthető szerepével.

Lázár János ezt követően tájékoztatott az EU-val zajló, a 2020 utáni időszakra vonatkozó költségvetési tárgyalásokról. Kijelentette: nem zárkózik el a kormány az országot érintő pénzügyi kérdések felülvizsgálatától, de nem enged semmilyen zsarolásnak. Csak olyan megegyezésre van lehetőség, amely az ország érdekeit szolgálja - emelte ki.

A szerdai kormányülésen egyebek között megtárgyalták a Határtalanul! programról szóló jelentést: eddig több mint 170 ezer általános iskolás jutott el határon túli területekre, valamint a Bethlen Gábor Alap tevékenységét, amelyen keresztül tavaly 62 milliárd forintot kaptak határon túli magyarok.

A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta: legkésőbb szeptemberben újra foglalkoznak a csokkal, összegzik a tapasztalatokat, amelyek szerint egyrészt az otthonteremtést tervezők sok esetben nehézkesnek tartják az igénylést, másrészt a bankok nem a csokot, hanem inkább saját terméküket ajánlják az igénylőknek.

Elképzelhetőnek tartja, hogy az állam veszi át a támogatás lebonyolítását. Jelezte azt is, hogy a kormány ugyancsak szeptemberben értékeli a Modern városok programot: egyeztetik a további fejlesztéseket, áttekintik a lemaradásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!