Hírek

2017.04.26. 18:44

Kétszáz évvel ezelőtt volt a nagy szombathelyi tűzvész

Szombathely - Ma van a kétszáz éves évfordulója a város legpusztítóbb tűzvészének. Fazekas Mihály a Lúdas Matyi második kiadásának bevételét ajánlotta fel.

Budai Dávid

Éppen kétszáz évvel ezelőtt, 1817. április 27-én pusztított Szombathely történetének legnagyobb tűzvésze, amelyben az akkori város kétharmada elpusztult. A tűzben heten vesztették életüket.

Oda lett a város tornya és kápolnája, 137 polgári ház, hatvan pajta, és persze rengeteg állat is elpusztult - idézte fel a város legnagyobb tüzének szomorú statisztikáját Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délután a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Emlékhelyén az Aréna utcában, a tűzvész kétszáz éves évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A megyeszékhely egykori tűzvédelméről és a pusztító tűzről szóló előadás alig tartott negyedórája, amikor a mintegy negyvenfős hallgatóságból egy csapat tűzoltót máris elszólított a kötelesség: riasztást kaptak. Így ők már nem hallhatták, hogy a feljegyezések szerint a tűz a Föl utcában keletkezett pár perccel este kilenc óra előtt (a mai Kőszegi utca), majd onnan átterjedt a Forró utcába (a mai Kossuth Lajos utca), innen pedig a Rumi utcába (most Mátyás király utca), ahol aztán minden a tűz martalékává vált. Azon a tragikus vasárnapi napon, a tűz terjedését a rendkívül erősen fújó északi szél segítette elő, és az, hogy a házak többsége zsúpfedeles volt, ráadásul nagyon szorosan épültek egymás mellé. A tűzvész után ezeket az építési szokásokat meg is tiltották.

A kétségbeesett polgárok azonban mindenekelőtt felelőst kerestek, akit meg is találtak Stepanek József, a részeges ács személyében. Az ellene felhozott gyújtogatás vádját végül nem sikerült bizonyítani, így felmentették, igaz, ő sem tudta egyértelműen igazolni ártatlanságát, ezért kitoloncolták a városból - mindezt már Tilcsik György levéltáros mesélte el.

A város szerencsétlensége nagy részvétet váltott ki mindenfelé. Az egész országból érkeztek segélycsomagok és pénzküldemények, sőt a borzalmas csapás híre határainkon túlra is eljutott. Fazekas Mihály „Lúdas Matyi"-jának második kiadását a szombathelyi tűzkárosultak megsegítésére adták ki Bécsben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!