Hírek

2015.03.13. 16:03

Exkluzív interjúban először a Vas Népének szólalt meg Mérei Tamás a zenekar utáni nyomozás kapcsán

Szombathely - Minden döntésem a zenekar érdekét szolgálta – mondta lapunknak adott exkluzív interjújában Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar volt vezetője, akinek leváltásáról és a zenekar körüli pénzügyi vizsgálatról már többször beszámoltunk. A legutóbbi fejlemények szerint a NAV nyomozói vizsgálódnak, miután az ügyészség nekik továbbította az ügyet.

Szendi Péter

Mérei leváltása az egész szombathelyi közvéleményt sokként érte, és a városszerte népszerű igazgató mind ez idáig nem szólalt meg nyilvánosan. Mivel a zenekar gazdálkodásáról szóló városházi jelentés (amely alapján a polgármester rendőrségi feljelentést tett és leváltotta a zenekar vezetőjét) nem nyilvános, sajtóhírekre és informátorokra voltunk kénytelenek hagyatkozni, és erről kérdeztük Mérei Tamást.

- Fontosnak tartom kiemelni, hogy pénz nem tűnt el, nincsen hiány, hanem adósság van, mivel nem folyt be annyi összeg a zenekarhoz, mint amennyit terveztünk – mondta a volt igazgató. - A hírekben megjelent 153 millió forint nem helytálló, ebből 33 millió forintra van fedezet, tehát 120 milliós a szimfonikus zenekar adóssága – tette hozzá.

Fotó: Szendi Péter

Az adósság egyébként elsősorban az Iseumi Szabadtéri Játékok megszervezése során keletkezett. A program 2012 óta a maximális szándék és akarat ellenére sem tudott annyi bevételt termelni, amennyi az üzleti tervekben szerepelt, viszont a költségeit kifizették a közreműködőknek.

- Hangsúlyozni szeretném, hogy amikor 2009-ben átvettem a zenekart, 37 millió forint saját bevétele volt és 53 koncertje egy évben. Utóbbit megdupláztuk, 2013-ra pedig már 214 millió volt a saját bevétel, az intézményi költségvetés az 500 millió forintot is meghaladta. Az adósság ebből fakadóan az utóbbi három év főösszegének 8 százaléka. Mérei Tamás nagy eredménynek tartja, hogy a zenekar Szombathely egyetlen nemzeti rangot elért intézményévé vált, amelynek közönsége 13 ezerről 45 ezerre nőtt és többek között a Sony-nak, a BBC-nek készített lemezeket, valamint az állami támogatást is sikerült jelentősen, 87-ről 168 millió forintra növelnie.

Mérei Tamás szerint a problémák abból fakadnak, hogy az Iseumi Szabadtéri Játékok mint rendezvény jellegéből fakadóan a programot már korábban, december-januárban le kellett kötni, amikor még semelyik bevételi forrás sem ismert. - A jegybevétel és a hozzátartozó TAO-támogatás általában egyharmadát hozza a fesztiválnak, a többi a városi költségvetésből, pályázatokból (például a Nemzeti Kulturális Alaphoz) Emberi Erőforrások Minisztériumából, miniszteri keretből és szponzori pénzekből származik. A problémát magam szerettem volna, magam szeretném megoldani - mondta Mérei Tamás.

Arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzat miért most indított vizsgálatot, az ex-zenekarvezető azt mondta: A jelenleg fennálló tartozás szinte kizárólag a 2014-es évet érinti, és ő saját maga jelezte, hogy szeretné plusz bevételek útján rendezni az adósságot, amelyre egy évet kért. Ekkor indult a vizsgálat.

Arról is lehetett olvasni, hogy bizonyos „kellemetlen" számlákat külön dossziéban találtak a vizsgálatot végzők a zenekari irodában. Mérei szerint ez nem igaz, a számlákat iktatva, beérkezésük sorrendjében fűzték le mappákban.

Mérei Tamás elmondta, hogy „az elmúlt hetekben feléje irányuló rendkívüli mértékű szimpátia és szeretet az emberek részéről" csak megerősítette azt a szándékát, hogy mindenképpen itthon, Szombathelyen szeretne továbbra is dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!