Hírek

2014.05.25. 18:30

Ez a nap más, mint a többi

Vas megye - Furfangos feladatok, rejtvények, sport, zene, alkotási lehetőség, színpadi műsorok várták a gyerekeket megyeszerte a hétvégén.

Simon Erzsébet

A Berzsenyi Dániel Könyvtár évtizedek óta megünnepli a gyermeknapot, azzal a szándékkal, hogy minél korábban hozzászoktassa a gyerekeket a könyvtárba járáshoz. Hogy a szoktatás sikeres, jelzi: a szombaton délelőtt „gyermekálmok" hívószóval megrendezett aszfaltrajzversenyen több olyan alkotás is készült, amely magának a Berzsenyi könyvtárnak üzen. Egy „olvasó tündér" például azt kürtölte világgá a könyvtár előtti téren, hogy szereti a BDK-t. Ez az a helyzet, mikor a biciklivel érkező könyvtárlátogató óvatosan szlalomozik egy kicsit, nehogy véletlenül tönkretegye a kompozíciót. Délután 3 órára 28 nagyméretű rajz foglalta el a könyvtár előtti teret. A 3-6 évesek között Szlúka Orsolya (6 éves) végzett az első helyen, a második Sántha Kata (5 éves), a harmadik Takács Benedek (3 éves), akinek ikertestvére segített. A 7-10 évesek között az első Végh Boróka Virág (8 éves) – ő is testvérével, Kamillával rajzolt –, a második Albert Viktória Anna (9 éves), a harmadik Horváth Zoé (9 éves). Jutalmat nem csak a helyezettek kaptak, elvégre ez volt a gyereknap. Nem maradt ki a programból az arcfestés, a kézműveskedés, mindig van bábelőadás – az idén Fredy bácsi bábszínháza volt a vendég. Ebben a kínálatban most először kapott helyet Ringató foglalkozás, amit különben heti rendszerességgel kínál a BDK. Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna zenepedagógus tartott a zene világába bevezető bemutatót a legkisebbeknek és szüleiknek, hátha ők is rákapnak a rendszeres „ringatózásra".

 

Vépen játékos mozgásfesztivált rendeztek szombaton a gyermeknap apropóján a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, egyúttal új kosárlabdapályát avattak. A tanulók pecsétgyűjtő állomásokon szerezhettek pontokat különféle ügyességi és sportjátékokkal. A szülői közösség és az önkormányzat által felajánlott sportszereket, ajándékokat azok között sorsolták ki, akik a legtöbb pecsétet szerezték.

A legnagyobb attrakció persze a kosárlabda pálya – amelyet a Tudás Fája Közhasznú Alapítvány önkormányzati támogatással és magánadományokból valósított meg – birtokba vétele volt. Az iskolások harcos meccset vívtak a Falco KC csapatával, s kipróbálhatták azokat az akrobatikus elemeket is, amelyek kivitelezéséhez segítséget az Acrobasket Jumping Team szombathelyi csportja nyújtott.

„Minden szuper, minden kafa" - mondták a gyerekek és belevesztek a Történelmi Témapark zsúfolt forgatagába, ahol több ezer gyerek megfordult, egyidejűleg pedig több, mint ezer csemete ment élménytől élményig. Ez volt a város gyermeknapja, amelyet dr. Puskás Tivadar polgármester nyitott meg, a műsorvezető Konkoly Ágnes, a 2012-es szépségkirálynő volt. László Attilát, a Csillag születik 2011-es sztárját láttuk énekelni, aki vonatozott is a gyerekekkel. A programot az Agora, az Ezer lámpás éjszakája szervezői és civil szervezetek varázsolták a gyerekek elé: látványos és sokszínű játéktereket hoztak létre. Még a kitelepült rendőrökkel is lehetett játszani. Volt kézműves sátor, a picurok a népszerű baba játszóházban „babakonyháztak".

Országos jótékonysági eseménnyel zárt a program: több száz világító lámpást engedtek az égbe azokon a településeken, ahol nem esett az eső, hogy utat mutassanak a csellengő gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!