Hírek

2017.07.26. 14:07

Ezekkel az árakkal várja Szombathely a leendő egyetemistákat

Már csak pár órát kell várnia a 106 ezer jelentkezőnek a ponthatárok kihirdetéséig.

Horváth Izabella

106 ezer jelentkező izgul ma a ponthatárok kihirdetése miatt. Az egyetemi évek elég megterhelőek a szülők számára, főleg ha nem államilag finanszírozott szakra veszik fel a gyermeket. Általában ők fedezik kiadásainak valahány százalékát, és van, hogy akár 100%-át is. Persze van olyan tanuló, aki diákmunkát vállal az iskola mellett, de a diákmunkából kültségeinek csak egy részét tudja finanszírozni. Aki igazi munkát vállal az egyetem mellett, csak egyéni tanrenddel tudja elvégezni az iskolát.

A ponthatár hirdetés idején az egyetemi városokban megdrágul az albérletek ára, hiszen a hirdetés utáni napon már rohamosan elkezdik keresni a kiadó lakásokat a leendő egyetemisták. Aki a kollégiumot választja, annak kevesebb a költsége, ám nem mindenki jut be a sok jelentkező miatt.

Lássuk, milyen kiadások várják Szombathelyen az egyetemre érkező diákokat!

Az albérletek 85.000 Ft-tól kezdődnek, ebben az árban egy, vagy másfél szobás lakást bérelhetünk, plusz rezsit kell fizetni. Egy 3 szobás lakás 110-150 ezer forint körül mozog egy hónapban.

A Pável Ágoston Kollégium I. –ben különböző szobák között választhatunk.
Egy szoba bérlése 11.620 Ft –ba kerül egy hónapban, egy felújított szoba ára 15.000 Ft/hó, egy apartman szerű szobát pedig 17.500 Ft –ért foglalhatunk el egy hónapban.

A Pável Ágoston Kollégium II. –ben valamennyivel szűkebb a választék. Itt apartman jellegű szobák és egyszerű szobák között választhatunk. Az egyszerű szoba ára egy hónapban 11.620 Ft, egy apartman szerű szobáé pedig a Pável Ágoston Kollégium I. –hez hasonlóan 17.500 Ft/hó.

Nem ritka, hogy az egyetemistáknak a helyi járatos buszokat is igénybe kell venniük. Ezek a buszok egységes áron működnek. Egy menet ára a jegyirodában megvéve 275 Ft-ba kerül, a buszon megvéve pedig 350 Ft, a kedvezményes bérlet ára pedig 1990 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!