Hírek

2016.09.29. 12:28

Ezt gondolják a vasi városok polgármesterei a népszavazásról

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere: - A brüsszeli kvótacsomag életbelépését, azaz a migránsok kötelező betelepítését már csak a tagállamok akadályozhatják meg.

Vas Népe

A magyar nép az Európai Unióban elsőként mondhatja el erről a véleményét. A népszavazás nemzeti ügy, Magyarország jövőjéről és Európáról szól. A tét az, meg tudjuk-e őrizni Európát úgy, ahogy megismertük és szeretjük, és meg tudjuk-e védeni mindazt, ami magyarrá teszi Magyarországot. Erős Európát szeretnénk. Olyat, amelyben Magyarország is erős. Európa csak akkor lehet erős, ha képes megvédeni közösségeit, kultúráját és képes fenntartani a biztonságot. Akkor lehet csak erős, ha képes meghallani az emberek aggodalmait.

Az október 2-ai népszavazás a demokrácia nagy napja lehet.Kérek mindenkit, hogy pártpolitikai nézetektől függetlenül éljen állampolgári jogával, vegyen részt a népszavazáson! Mindenki saját magáról, a gyermekéről, az unokájáról, a településének a jövőjéről is dönt.

Én is részt veszek a referendumon, és nemmel szavazok jövő vasárnap!

Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere:  - Szerintem a migrációs hullámra adott európai válaszok sikerének a feltétele az, hogy a politikai üldözötteket és a gazdasági célú bevándorlókat el tudják egymástól különíteni.

Kiss András, Jánosháza polgármestere:

– A németektől azt hallottam, milyen jó nekünk, hogy van egy Orbán Viktorunk, aki megállította a migránsáradatot. Emiatt elismerésem a kormánynak. Én biztos, hogy elmegyek szavazni, és biztos, hogy nemmel fogok szavazni. Ahogy a családom és az ismerőseim is. Angela Merkel német kancellár is beismerte már, hogy vissza kellene forgatni az idő kerekét és nagyot hibázott. Ő is elismeri, hogy nem kellett volna behívni Európába ezeket az integrálódni nem akaró bevándorlókat. Az én világnézetemben Európában nincs helye a muzulmánnak. Aki nem veszi fel a szokásainkat, nem tér át a hitünkre, hanem külön államot akar létesíteni az államban, külön negyedeket, ellenőrizhetetlen városrészeket, mint amilyenek már vannak Németországban és Franciaországban, az nekem nem tetszik.

Fehér László, Celldömölk polgármestere:

- Polgármesterként és szülőként is fontosnak tartom Magyarország biztonságát, ugyanakkor fontosnak tartom a mások iránti szolidaritást és segítségnyújtást is. Magyarország jogállam, így nekünk, itt élőknek be kell tartanunk a magyar jogszabályokat, az Európai Unió tagjaként pedig be kell tartani az ebből következő jogi szabályozásokat. A demokrácia lényege, hogy döntsünk a bennünket érintő kérdésekről. Önkormányzatunk legutóbbi képviselő-testületi ülésén arra biztattam mindenkit, hogy egyrészt a szeptember 25-én esedékes önkormányzati időközi választáson, másrészt a népszavazás alkalmával éljenek szavazati jogukkal, és belátásuk szerint szavazzanak.

Bebes István, Körmend polgármestere:

- Mi, körmendiek első kézből tapasztaltuk meg a migrációs válság okozta problémákat, hiszen a kormány a tiltakozásom ellenére ideiglenes befogadóállomást hozott létre a városban található belügyminisztériumi területen, hogy más településeket tehermentesítsen. Mivel az önkormányzatnak nem volt mozgástere ebben a kérdésben, elkezdtünk dolgozni azon, hogy miként tudjuk fenntartani a város közbiztonságát - mondta a polgármester, aki úgy véli, a meghozott intézkedések sikeresek voltak, hiszen egyetlen migránsokhoz köthető bűncselekmény sem történt a városban. Véleménye szerint hiba lenne párhuzamot vonni a helyi eredmények és a kvóta bevezetése által előidézendő helyzet között. - Az itteni körülmények még kezelhetők, hiszen csupán néhány tucat migránsról van szó, akik rövid ittartózkodás után tovább is állnak. A betelepítési kvóta intézménye azonban nagyszámú migráns állandó jellegű, Magyarországra történő letelepítéséről szól. Ezzel pedig minden bizonnyal felszínre kerülnének azok a társadalmi problémák, amelyeket a nyugati országokban élők már megtapasztaltak. Támogatjuk tehát a kormány kvótaellenes referendumát- húzta alá a városvezető.

Huber László, Kőszeg polgármestere:

- Elsőként is arra biztatok mindenkit, hogy menjen el szavazni és szavazzon nemmel. Ezt azért gondolom így, mert Kőszeg és lakóinak jövője szempontjából nem mindegy, hogy ez a nyugodt kisvárosi miliő megmarad-e a következő évtizedekben. Határmenti városként is elemi érdekünk a nyugalom, hiszen sok közöttünk az ingázó, akiknek a napi határátkelés zsebbe vágó kérdés, a migránsok miatti ellenőrzés pedig nagyban bezavar ebbe a kérdésbe. Azt nem szeretnénk, ha visszatérnénk a Schengen előtti időkre, a határ két oldalán a békés egymás mellett élés mindannyiunk érdeke.

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere:

– Azt azért nem árt látni az események hátterében, hogy semmi sem történik véletlenül. Az Európai Unió és Magyarország – geopolitikai helyzeténél fogva – ismét a nagyhatalmak „játszóterévé” vált. A helyzetet súlyosbítja egyes uniós országok fegyelmezetlensége (EU délkeleti határa), más országoknak pedig a felelőtlensége (EU nyugati határa). Mindezt pedig tetézi az EU vezetőinek finnyás és meggondolatlan döntése a migránsválság rendezésére a menekültkvóta formájában, amely a problémának nem a megoldását, hanem csak a tüneti kezelését jelenti. Ugyanakkor számtalan új problémát keletkeztet. Attól tartok, hogy ez esetben szabad és kell is keményebben fogalmazni: ez a nemzetállamok és az EU számára is egy elfogadhatatlan és öngyilkos megoldás. Bízzunk benne, hogy a kvótanépszavazás valóban ügydöntő lehet ennek az őrült tervnek a megakadályozásában!

Szabó József, Répcelak polgármestere:

Répcelak polgármestereként a városban élő emberekért érzek elsősorban felelősséget, munkámat ennek szellemében végzem, döntéseimet ennek tükrében hozom meg.  Répcelak polgárai szabad és bölcs emberek, akik eddig mindig jó döntéseket hoztak, és tudom, így lesz ez most is.

Kondora István, Sárvár polgármestere:

- A sárváriak összesített véleményét tudom mondani akkor, amikor kijelentem, igyekezni fogunk azért, hogy a nemek győzzenek a népszavazáson. Ez különösen fontos egy olyan városnak, amely évek sok-sok munkájával elérte, hogy fürdővárosként a nyugalom, a feltöltődés „szigete” legyen, és ebből nem is szeretnénk engedni. Minden törekvésünk, hogy biztonságos fürdővárosként egyre több vendéget fogadhassunk és pontosan itt van a lényeg. Évente több száz ezer vendég jön hozzánk, akiket szívesen várunk, de a kötelezően ide telepítettekből nem kérünk.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere:

– Tíz évvel ezelőtt Szentgotthárd már nemet mondott egy műanyag világban szocializálódott esztelen ötletre – kezdte Huszár Gábor, utalva a Heiligenkreuzba tervezett szemétégetőre. – Danke, nein – mondtuk akkor a BEGAS képviselőinek. Köszönjük, nem kérjük a brüsszeli bürokraták, szintén tudtunk és akaratunk nélkül ránk kényszerített kvótáiból, kvótarendszeréből. Ez ugyanúgy a beleegyezésünk nélkül történne, mint tíz évvel ezelőtt egy szűk pénzügyi érdekcsoport szerette volna. Szentgotthárd, most is, ahogy tíz évvel ezelőtt, nagy többséggel ki fog állni a térség és az ország érdekeiért.

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere:

Tóth Balázs polgármester szerint fontos a népszavazás. Úgy véli, az a demokrácia egyik fontos alapja. Lehetőség és felelősség is egyben. A részvétel egyfajta kötelesség, függetlenül attól, hogy éppen milyen kérdésben kell a népszavazással dönteni. A városvezető azt mondta, a helyi közösség alapvető joga és felelőssége meghatározni, hogy kit, kiket enged be a területére, lakóhelyére, és kit fogad el, illetve be. – Megváltozhat az identitás, ha más kultúrájú emberek lepik el nagy számban Európát – tette hozzá.

Kovács Péter, Vép polgármestere:

- Vépen nem szokatlan az idegenek jelenléte – mondja Kovács Péter polgármester utalva arra az időszakra, amikor külföldieket is képeztek a mai mezőgazdasági szakképző iskolában. – A ‘80-as években több száz diák tanult itt Afrikából, a Közel-Keletről, Ázsia országaiból is. Egy időben egy fekete bőrű fiú még a focicsapatunkban is játszott. Az arab hallgatók gyakorolták vallási szokásaikat, megtartották a ramadánidőszakot is, a harmincnapos böjtöt. Nagy kihívás volt ez az iskola konyhásainak. De más volt az akkori helyzet – tudtuk, hogy ezek a vendégek pár év múlva visszatérnek hazájukba –, és más a jelenleg kialakult probléma. A hosszú távú együttélés egy egészen más hagyományokból táplálkozó közösséggel sok gondot és problémát jelenthet – kölcsönösen. A régi időkből tapasztalat az is, hogy a néhány hazánkban maradt diák nehezen tudott véglegesen beilleszkedni. De elég a saját házunk táján körülnézni: a rossz szomszédság sajnos itthon is egyre gyakoribb a stressz és a családi konfliktusok részeként.
A polgármester nem örülne, ha a városban tömegesen telepednének be távoli országokból jött családok. Egyetért azzal a felvetéssel, hogy a problémát annak keletkezési helyszínén kell megoldani, széles nemzetközi összefogással, és azzal is, hogy az uniónak meg kell védenie a külső határait a bevándorlók megállításával. Azt vallja, ha a népszavazás valóban megoldást jelent erre a problémára, és eredményesen használható az ország érdekeinek érvényesítésére, akkor ezzel az eszközzel élni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!